Mainos

Kultahampaita haudoista varastaneille syytteet

Helsingin seurakuntayhtymä irtisanoi rikoksista epäillyt työntekijät. Syytettyjen epäillään varastaneen Hietaniemen hautausmaan vanhoista avatuista haudoista kultahampaita ja hammassiltoja useiden vuosien aikana.

Helsingin Hietaniemen hautavarkaudet poikivat useita syytteitä.

Kihlakunnansyyttäjä Annika Zilliacus on päättänyt nostaa neljää Helsingin seurakuntayhtymän entistä työntekijää vastaan syytteet varkaudesta ja hautarauhan rikkomisesta. Lisäksi yksi muu ihminen joutuu vastaamaan syytteeseen varastetun tavaran kätkemisestä.

Seurakuntayhtymän työntekijöiden epäillään varastaneen Hietaniemen hautausmaan vanhoista avatuista haudoista kultahampaita ja hammassiltoja useiden vuosien aikana. Työntekijöiden uskotaan ottaneen esineitä, kun hautoja on avattu ja otettu uudestaan käyttöön. Hautoja voidaan ottaa käyttöön, kun edellisestä hautauksesta on kulunut vähintään 20 vuotta.

Rikoksista epäillyt työntekijät ovat myöntäneet poliisikuulusteluissa tekonsa. Neljän työntekijän lisäksi jupakassa on epäiltynä henkilö, joka syyttäjän mukaan osti haudoista vietyä hammaskultaa.

"Rahallinen arvo vähäinen"

Helsingin seurakuntayhtymä irtisanoi varkauksista epäillyt työntekijät alkukesästä. Seurakuntayhtymän viestintäjohtajan Seppo Simolan mukaan työnantajalla ei ole korvausvaateita heitä kohtaan.

Simola arvioi, ettei varastettujen esineiden arvo ole rahallisesti suuri. Kyse on kuitenkin herkästä ja tunteita herättävästä asiasta.

- Kyllä tämä on eettisesti erittäin arveluttavaa, hän sanoo.

Seurakuntayhtymä ei ole ollut asian tiimoilta yhteydessä vainajien omaisiin, koska se ei tiedä, mistä yksittäisistä haudoista esineitä on viety.

Toimintatavoista tarkat ohjeet

Hautavarkaudet ovat suomalaisittain harvinaisia, eikä Simolan mukaan vastaavaa ole sattunut koskaan aiemmin Helsingissä. Hän sanoo, että varkaudet olivat Hietaniemen tapauksessa mahdollisia, koska vanhoja hautoja on avattu siellä vielä käsivoimin. Muualla ne tehdään koneellisesti.

Seurakuntayhtymän ohjeiden mukaan avattavista haudoista ei saa ottaa mitään pois. Haudoista mahdollisesti löytyvät jäänteet vainajista ja arkuista sekä esineet tulee sijoittaa uudelleen käyttöönotettavan haudan pohjalle. Jupakan myötä ohjeiden noudattamista hautojen avaamisessa on korostettu entisestään.

Seurakuntayhtymä teki hautavarkauksista tutkintapyynnön poliisille huhtikuussa sen jälkeen kun hautausmaapäällikkö oli käynyt keskusteluja joidenkin työntekijöiden kanssa ja alkoi epäillä väärinkäytöksiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.