Kuka korvaisi Kaisa Mäkäräisen? Päävalmentajan mukaan ykkösurheilijaksi riittää tunkua, miesten ykkösnimellä ässä hihassa: "Täällä on tosi jyrkät nousut"

Päävalmentaja Jonne Kähkönen lataa kovat odotukset ampumahiihtomaajoukkueen kärkiurheilijoille –"Jokainen saa näyttää kyntensä" 6:20
Päävalmentaja Jonne Kähkönen lataa kovat odotukset ampumahiihtomaajoukkueen kärkiurheilijoille.

Suomen ampumahiihtomaajoukkue on uuden edessä. Vuosikaudet joukkueen yksinäisenä tähtenä tuikkinut Kaisa Mäkäräinen lopetti uransa viime kauteen. Joukkueessa on nyt tilaa uusille tähdille.

Yksi naisten joukkueen nousevista kyvyistä on Suvi Minkkinen, joka nappasi viime kaudella uransa parhaan sijoituksen oltuaan 29:s. Ruhpoldingissa. Minkkisen, 25, mukaan Mäkäräisen poissaoloa ei ole vielä harjoituskaudella juuri huomannut.

– Kaisa on aina leireillyt niin paljon omillaan ja liittynyt vasta lumileirillä ja talvella meidän mukaamme tiiviimmin, Minkkinen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Kisakausi näyttää. Toivottavasti pystymme näyttämään, että olemme joukkueena menneet eteenpäin, ja vaikka kirkkain tähti on siirtynyt sivuun, pystyisimme tekemään tulosta joukkueena.

Onnistuneen harjoituskauden jälkeen Minkkinen sanoo hakevansa kohennusta viime kauden tuloksiinsa. Hyvällä suorituksella pitäisi nousta 20 parhaan joukkoon, nappisuorituksella kymmenen parhaan tuntumaan.

Maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen uskoo joukkueen olevan valmiina nostamaan tasoaan ja nousemaan täyttämään Mäkäräisen jättämää tyhjiötä.

– Uskon siihen, kuten monessa joukkueessa näkee – yksilö- ja joukkueurheilussa – että kun tähti lähtee pois, nälkäisiä on paikan ottajaksi, Kähkönen sanoo.

– Kaisan saappaisiin ja tuloksiin hyppäämisessä on vielä tekemistä, mutta sinne ykkösurheilijan paikalle. On hyvä, että siellä on tilaa ja sinne löytyy varmasti kilpailua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ehjä harjoituskausi

Ampumahiihdon maailmancup alkaa viikonloppuna Kontiolahdella. Kähkönen sanoo odottavansa jo kiivaasti, että Suomen joukkue pääsee mittaamaan tasoaan kilpakumppaneita vastaan.

– Kärkiurheilijoiden osalta tilanne on hyvä. Harjoituskausi on ollut ehjä, ei isoja loukkaantumisia, mitkä aiheuttaisivat haasteita siinä, että tuloskunto olisi mennyt eteenpäin.

Ensimmäinen kilpailuviikonloppu on Kähkösen mukaan aina hieman arvoitus, mutta hän odottaa useamman suomalaisurheilijan yltävän maailmancupin pisteille.

Kauden aikana Kähkönen sanoo odottavansa, että etenkin ”viime kauden notkahdus miesten puolella” jää taakse.

– Selkeästi nostetaan osakkeita siellä ja päästään useamman miehen voimin pisteille. Se on sellainen ensimmäinen tavoite. Pitää kuitenkin olla realisti. Ei se helppoa ole, jokaisen pitää nostaa tasoaan.

Kuokka kunnossa

Viime kaudella Mäkäräisen takana Suomen ykkösurheilijat olivat Mari Eder ja Tero Seppälä. Eder oli maailmancupissa parhaimmillaan neljäs ja Seppälä seitsemäs Nove Meston kilpailussa.

Kähkönen odottaa kaksikolta hyvää suoriutumista tälläkin kaudella.

– Odotan että kärkiurheilijat, Tero ja Mari, hätyyttelevät kymppisakkia kuten viime kaudella.

Seppälä vaikuttaa olevan valmiina haasteeseen.

– Oma kunto pitäisi olla aivan hyvä.  Suunnitelmien mukaan olen pystynyt harjoittelemaan, ei ollut yhtään sairauspäivää harjoituskaudella, eikä mitään yliväsymystä. Paljon olen saanut tehtyä laadukkaita harjoituksia kotimaassa.

Seppälä kertoo keskittyneensä kehittämään hiihdossaan etenkin kuokkatekniikkaa, jota käytetään jyrkissä nousuissa.

– Sitä pääsee nyt Kontiolahdella maisteleman, täällä on tosi jyrkät nousut radalla, Seppälä sanoo.

– Ammunnassa on toistojen kautta haettu varmuutta. Pieniä viilauksia tehtiin asentoihin alkukesästä, nyt on ajettu niitä kisoihin. Ensimmäisissä harjoituskisoissa tuntui hyvältä.

Tarkkoja sijoitustavoitteita Seppälä ei kaudelle ole asettanut, mutta paikka kuuden joukossa ja kilpailun jälkeisessä kukituksessa kiinnostaa.

– Huippupäivänä voisi sinne yltää, siinä on kova tavoite talvelle. Kun reilusti pisteillä säilyy, se on hyvä perustaso. Sitten koitetaan hakea huippuonnistumisia, jolloin oltaisiin vielä korkeammalla.

Huippupäivä voisi osua jo Kontiolahdelle. Seppälä sanoo, että taso on vähän arvoitus, koska kilpailuja on takana normaalia vähemmän.

Kontiolahden rankka latu on kuitenkin mieleen, ja kesällä hiottu kuokkatekniikka pääsee oikeuksiinsa.

– Ainakin kovakuntoiset pärjäävät. Tämä on yksi rankimmista laduista, mitä meillä on. Lenkillä on käyty ja rata on tuttu. Pitäisi sopia aivan hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat