Kuka keksi samppanjan? Lue kuohujuoman hauska historia!

Milloin samppanja oikein keksittiin ja mitä eroa on samppanjalla ja kuohuviinillä? Lue suositun kuohujuoman hauska historia.

Tee myös hauska persoonallisuustesti: Millainen skumppa sopii sinulle parhaiten?

Legendan mukaan samppanjan juuret ulottuvat 1600-1700 -lukujen Ranskaan, jossa munkki Dom Perignon teki Abbey of Hautvillersin viinitilalla juomakokeiluja ja tuli vahingossa keksineeksi kyseisen kuplivan juoman. 1700-luvun loppupuolella viinejä valmistava perheyritys Moët & Chandon osti oikeudet Dom Perignon -samppanjan valmistukseen Abbey of Hautvillersilta.

Ei ole kuitenkaan itsestään selvää että Dom Perignon olisi yksin keksinyt samppanjan valmistusmenetelmän. Legendan mukaan Perignon keksi kuitenkin ensimmäisenä sen, että samppanjan valmistukseen käytettävää rypälesatoa ei kannata poimia kesän alussa, vaan vasta syksymmällä. Perignon keksi myös, että samppanjaan tulee käyttää erilaisia rypäleitä laadukkaan lopputuloksen saamiseksi. Nykypäivänäkin suurimpaan osaan samppanjoista yhdistetään Pinot Noiria, Chardonnayta ja Pinot Meunieria.

Vaikka Dom Perignon saattoikin keksiä samppanjan valmistuksen perusteet, todellisuudessa Méthode Champenoise koostuu useista neljän vuosisadan aikana tehdyistä viininvalmistuksen innovaatioista, jotka vakiintuivat nykyiseen muotoonsa 1800-luvun alkupuoliskolla. Etiketti.fi:n mukaan todellisen edistysaskeleen samppanjan tuotanto otti vasta, kun pullotetun viinin sokerimäärä opittiin mittaamaan tarkoin. Sitä ennen liiaksi käyneet pullot räjähtelivät oikukkaasti itsestään. Kellarityöntekijöillä olikin kasvoillaan vanhaa miekkailusilmikkoa muistuttavat suojat.

Mitä eroa on samppanjalla ja kuohuviinillä?

Sanat samppanja ja champagne ovat suojeltuja EU:n alueella ja niitä saa käytää vain Ranskan Champagnen maakunnan kuohuviineistä, jotka on valmistettu tarkan laatuluokituksen mukaisesti perinteisellä samppanjamenetelmällä (Méthode Champenoise). Samppanja on siis kuohuviiniä, mutta kuohuviini ei ole samppanjaa.

Samppanjaan käytettävien rypäleiden viljelyala on Ranskassa rajattu 22.7.1927 säädetyllä lailla tarkasti 32341 hehtaarin alalle neljälle alueelle Koillis-Ranskassa: Montage de Reims, Vallée de la Marne, Côte des blancs ja Vignoble de l'Aube.

Miten samppanjapulloa pitäisi säilyttää?

Suomen Champagne-seuran mukaan samppanja tulisi säilyttää ehdottomasti valolta suojattuna, noin 10-12 asteen lämpötilassa. Pysty- tai makuuasennolla ei ole suurta merkitystä säilytyksen suhteen sillä pullon sisäinen paine estää korkin kuivumisen. Jotkut jopa väittävät että samppanjan ja korkin kosketyksen välttämiseksi pystyasento on parempi.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat