Kuka ampuu joutsenia Perniössä? Keskeltä tiheää metsää löydetyt kuolleet kansallislinnut ihmetyttävät

Valkoposkihanhien metsästys käynnistyi poikkeusluvilla 2:02
Valkoposkihanhien metsästys käynnistyi poikkeusluvilla

Poliisi tutkii ammuttuja joutsenia Perniön seudulla.

Teemu Turunen oli sunnuntaina lopettelemassa hirvijahtia, kun hänen kaverinsa soitti ja ilmoitti äitinsä metsästä löytämästä kuolleesta laulujoutsenesta.

– Linnussa oli läpireikä, kiväärillä ammuttu, Turunen kertoo.   

Turunen toimii Perniön Ylikulman metsästysyhdistyksen puheenjohtajana, ja ammuttu joutsen löytyi heidän metsästysseuransa mailta läheltä Naarjärveä. Sunnuntaina löydetty lintu on jo toinen alueelta ammuttuna löydetty joutsen marraskuussa.

Ammutut joutsenet löydettiin lähes samasta paikasta keskeltä tiheää metsää.

– Jossain muualla ne ammuttu ja tuotu sitten sinne. Osumat linnuissa olivat sellaisia, että ne eivät ole varmasti lentäneet metriäkään sen jälkeen. Ihan tappamismielessä on menty.

Tekijästä Turusella ei ole aavistusta.

– Melkein väitän, ettei lintuja ole meidän seuran alueella ammuttu tai ainakaan näkyvällä paikalla sitä ei ole tehty. Ei ampuja nyt ainakaan normaali metsästäjä ole, jos metsästä ollenkaan. Aselupia voi saada muutkin kuin metsästäjät.

Seuran metsästysalueen laajuus on 5 500 hehtaaria.

– Ihan joka nurkkaa ei pysty valvomaan, mutta valvontaa ja seurantaa täytyy lisätä. 

Myös teon motiivi on arvoitus.

– Tietysti voivat tehdä viljelyksille tuhoa, mutta nyt joutsenet ovat pääsääntöisesti sänkipelloilla ja syövät sitä viljaa, mitä puimurista on jäänyt. Jotain tuntuu joutsenet ärsyttävän.

Hanhista Perniössä saa tällä hetkellä metsästää merihanhea ja kanadanhanhea.

– Harvemmin hanhet ihan valkoisia ovat olleet. Ja ennen laukaisua metsästäjän täytyy olla varma siitä, mitä ampuu, Turunen painottaa.  

Lounais-Suomen poliisi tutkii joutsenten ampumisia. Suomen kansallislinnun, rauhoitetun laulujoutsenen korvaushinta on 2018 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat