Kuinka puhua lapselle kuolemasta? Vältä näitä virheitä

Kannattaako lapselle sanoa, että ukki nukkuu nyt ikiunta tai on pilven reunalla? Kysyimme papilta, miten olisi hyvä toimia.

Malmin seurakunnan pastori Rosa Kostamo sanoo, että lapselle kannattaa puhua kuolemasta rehellisesti ilman koukeroisia ja vaikeatajuisia vertauskuvia.

– Ihan konkreettisesti. Välttäisin lasten kanssa sellaisia turhia mielikuvia, kuten vaikka että "joku on nukkunut kuolon uneen", koska silloin lasta alkaa pelottaa nukkumaan käyminen.

Menehtymiseen mahdollisesti liittyviä rajuja yksityiskohtia ei tarvitse lapselle luetella – läheinen kun on voinut kuolla vaikka äkillisesti liikenneonnettomuudessa. Aikuisen on syytä käyttää lapsen ikätasolle sopivia sanoja.

Miksi mummo laitetaan hautaan, jos se meni taivaaseen? 

Lapsen spontaaneihin kysymyksiin kannattaa varautua. 

– Jos lapsi kysyy, silloin on tärkeää, että vastataan. Jos lapselle ei vastata, hän itse täyttää aukon. 

Pastori Rosa Kostamon kokemuksen mukaan lapset kysyvät erittäin konkreettisia asioita kuolemasta.

– Kuten "minne ukki meni" tai "miksi me laitetaan mummo hautaan, jos se meni taivaaseen". 

Kun lapsi suree, se ei välttämättä näy ulospäin itkuna.

– Suru voi näkyä eri tavalla kuin meillä aikuisilla. Uskon, että lapsi ilmentää surua leikeissään, mutta häntä voi toisaalta myös naurattaa vaikka hautajaisissa jokin tilanne.

Kostamon mielestä aikuisen ei tarvitse piilotella suruaan tai itkuaan. Jos aikuinen takertuu suruun, apua kannattaa hakea alan ammattilaisilta.  Lapsille puolestaan on monenlaisia kuolemaa käsitteleviä kirjoja tarjolla. 

Katso lisää videolta!

Lue myös:

    Uusimmat