KRP: Näin Aarnio yritti lavastaa syyttömän Pasilan mieheksi

Poliisi epäilee Jari Aarnion sotkeneen todistusaineistoa ja pyrkineen lavastamaan syyttömän miehen. Tarkoituksena oli poliisin näkemyksen mukaan sotkea tynnyrijutun tutkintaa.

Apuna kuviossa toimi oman poliisin näkemyksen mukaan United Brotherhood- jengin johtoon kuulunut Keijo Vilhunen.

”Huomenna kahdelta Haagan ympyrän shelli”

Poliisin mukaan Keijo Vilhunen lähetti helmikuussa 2012 lavastusyrityksen uhrille viestin prepaid-liittymään, joka oli ollut tutkinnan kohteena olevan ns. Pasilan miehen käytössä.

Pasilan miehen epäiltiin syyllistyneen törkeään huumausainerikokseen. Ideana oli saada KRP uskomaan, että huoltoasemalle kutsuttu United Brotherhood-jengin jäsen oli "Pasilan mies".

Viestissä miestä pyydettiin tulemaan seuraavana päivänä Haagan ympyrän Shellille. Mies tapasikin Vilhusen huoltoasemalla. Tilannetta tarkkaili keskusrikospoliisi.

Poliisin mukaan "Pasilan miehen" prepaid-liittymä sekä siihen kytkeytyvä Nokian C1 matkapuhelin olivat tuolloin Aarnion hallussa.

Aarnio sanoi kuulustelussa, ettei hän osaa sanoa, onko hänellä ollut hallussaan ”Pasilan miehen” liittymiä. 

UB-jengiläinen ei aluksi kuulustelussa ollut varma, oliko hän saanut tapaamiskutsun suullisesti vai tekstiviestinä. Kyseistä liittymää hän ei muistanut ollenkaan käyttäneensä. Hänellä oli näkemys että ainakin toisesta tapaamisesta samalla huoltoasemalla sovittiin suullisesti jonkun muun kuin Vilhusen kanssa. 

Vilhunen on kertonut järjestäneensä tapaamiset Aarnion ohjeilla. Tästä Aarnio ei kuulustelussaan halunnut lausua mitään.

Matkapuhelin ujutettiin jengitiloihin?

Toinen tapaus sattui esitutkinnan mukaan keväällä tai kesällä 2012. Aarnio sai Vilhusen viemään Nokian C1-matkapuhelimen United Brotherhood-jengin kerhotiloihin Turkuun. Vilhunen oli sitten kertonut piilopaikan Aarniolle.

Vilhunen on  kertonut toimineensa Jari Aarnion pyynnöstä tietämättä miksi näin piti tehdä. Aarnio sanoi kännykän piilottamiskuviosta kuulustelussa: "Täyttä puppua".

Helsingin poliisi löysikin kotietsinnässä puhelimen kerhotilojen terassin alta.

Tämä tapahtui elokuussa 2012 sen jälkeen kun lavastusyrityksen kohteeksi joutunutta miestä oli alettu tutkia ja hänen autonsa ja asuntonsa oli myös laitettu kotietsintään. Miehen autosta löytyi ase. 

Mies otettiin kiinni epäiltynä sekä törkeästä huumausainerikoksesta että ampuma-aserikoksesta. Häntä kuitenkin myöhemmin syytettiin vain ampuma-aserikoksesta. Tynnyrijutussa häntä ei syytetty eikä tuomittu.

Toteutumatta jäänyt sekoituskuvio

Esitutkintamateriaalin mukaan UB-miestä olisi myös yritetty painostaa pyytämään, että tynnyrijutussa sittemmin tuomittu Peter Fagerholm nimeäisi hänet epäillyksi, mieheksi joka olisi varoittanut huumelastista. Jälleen tässä menettelyssä oli KRP:n mukaan kyse siitä, että Aarnio käytti Vilhusta apunaan.

UB-mies kertoi kuulustelussa suostuneensa tähän ja puhuneensa Fagerholmin kanssa vankilassa, mutta kuvio ei lopulta toteutunut. Tarkoitus oli hämätä tynnyrijutun tutkintaa.

Turhia pakkokeinoja?

Kaikkien yritysten tarkoituksena oli esitutkinnan mukaan se, että lavastusyrityksen kohteena olevaa UB-jengiläistä olisi pidetty ”Pasilan miehenä”, kun KRP:n mukaan tämä oli Jari Aarnio.

Lavastusyritysten lisäksi Aarnio virkatovereineen haki esitutkinnan mukaan UB-jengiläisen puhelimeen kuuteen eri otteeseen ”turhia” televalvonta- ja kuuntelulupia, joita myös käytettiin. Luvat haettiin sellaisella rikosilmoituksella, jossa kyseinen mies ei ollut epäiltynä.

Aarnio kommentoi kuulustelussa UB-jengiläiseen liittyviä kysymyksiä näin: "Tämä XX:ään liittyvä asiakokonaisuus on niin vaikeaselkoinen etten ymmärrä mitä siinä yritetään väittää". 

Lue myös:

    Uusimmat