Mainos

KRP:n poliiseja ei epäillä rikoksesta November-jutussa: "Ennemminkin huolimattomuutta"

Keskusrikospoliisin toimintaan liittyvän November-jutun esitutkinnassa on käynyt ilmi, että ketään operaatioon osallistunutta poliisimiestä ei ole syytä epäillä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Poliisirikosasioiden tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkonen on tehnyt tutkinnanlopettamispäätökset viiden operaatiossa mukana olleen KRP:n poliisimiehen osalta. Siten juttua ei viedä syyttäjälle. Sulkonen kuitenkin kuuli asiassa jutulle määrättyä syyttäjää Laura Sairasta.  Sairasella ei ollut Sulkosen päätöksiin huomauttamista.

Kaikkien muiden mahdollisten asiaan liittyneiden virkarikosten syyteoikeudet ovat vanhentuneet vuonna 2010.

Oliko metsäkätköä vai ei?

Asiassa on ollut kyse KRP:n poliisimiesten toiminnasta November-juttuun liittyneessä tarkkailu- ja tietolähdetoiminnassa sekä tutkinnassa vuonna 2005.

Poliisimiehiä epäiltiin syyllistyneen törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen asiassa, jossa Vantaan Hämeenkylän metsäalueelle oli mahdollisesti kesällä 2005 tullut ja sieltä mahdollisesti 23.8. 2005 haettu huumausaine-erä. Huumeiden epäiltiin hävinneen metsäkätköstä poliisin silmien alla.

 

–Esitutkinnassa ei ole saatu riittävää selvitystä siitä, että metsäkätkössä olisi ollut huumausainetta eikä siitä, oliko poliisilla edes tietoa konkreettisesta huumausainekätköstä, Sulkonen sanoo.

Julkisiksi tulleista tutkinnanlopettamispäätöksistä käy ilmi, että November-jutun keskeisimpänä näyttönä on kuulustelujen lisäksi ollut valvontakameroiden kuvia, tutkinnan ja tarkkailun sisäiseen käyttöön tarkoitettu tapahtumapäiväkirja, videopäiväkirja puretuista kuvatallenteista, pakkokeinoasiakirjoja sekä työvuorolistoja.  

Esitutkinnan mukaan tapahtumapäiväkirja ja kuulustelut osoittavat sen, että aluetta on valvottu kameroilla, hälytyslaitteilla sekä siten, että poliisimiehet ovat tarkkailleet aluetta. Alueelta on etsitty huumausaineita myös huumekoirien avulla.

"Ketunpesän tyhjennys"

Tapahtumapäiväkirjassa on 23.8. 2005 klo 21.00 kohdassa merkintä "Filmille ketunpesän tyhjennys".

Tutkintamateriaalissa on kuvia, joissa kaksi henkilöä juoksee pois metsäalueelta, ja mahdollisesti heillä tai toisella heistä on kädessään jotain pakkauksia tms.

Kuvat viittaavat siihen, että jostain alueelta on haettu huumausainetta. Kuvissa esiintyvät henkilöt, jotka on myöhemmin tunnistettu, ovat kiistäneet hakeneensa mitään huumausainetta alueelta. Tapahtumapäiväkirjan mukaan kameratallenne on purettu noin 15 tunnin viiveellä.

Esitutkinnassa ei kuitenkaan pystytty selvittämään, kuka on tehnyt merkinnän "Filmille ketunpesän tyhjennys". Tapahtumapäiväkirjaa ovat voineet täyttää useat tutkinnassa ja tarkkailussa mukana olleet henkilöt ja merkintöjä on voitu jälkikäteen muuttaa. 

Osa kuulustelluista on kertonut, että "Ketunpesä" -ilmaisua käytettiin koko laajasta metsäalueesta. Osa taas on kertonut, että ilmaisua käytettiin jostain konkreettisesta "kätköstä", johon odotettiin tai jossa oli jossain vaiheessa ollut huumausainetta

Tahallisuudesta ei näyttöä

Tutkinnanjohtaja Sulkosen mukaan asiassa oleva näyttö osoittaa, että Hämeenkylän metsäaluetta on aktiivisesti valvottu ja tarkkailtu.

–Mahdollinen epäonnistuminen alueelta 23.8. klo 21:00 mahdollisesti haetun huumausaineen osalta johtuu ennemminkin huolimattomuudesta ja tarkkailun epäonnistumisesta kuin siitä, että mahdolliset huumeet olisi päästetty eteenpäin tahallisessa huomattavan hyödyn hankkimistarkoituksessa, Sulkonen kirjoittaa esitutkinnan lopettamispäätöksissään. 

November-esitutkinnassa kuulusteltiin kaikkiaan viittätoista henkilöä keskusrikospoliisista ja Helsingin poliisista. Heistä osa on ollut mukana tutkimassa Jari Aarnio -vyyhtiin liittyviä rikosepäilyjä. Osa November-juttuun kuulluista poliiseista on vastaavasti itse epäiltyinä Aarnio-vyyhdissä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.