Krista Kiurun johtama riitaisa valiokunta pääsi sopuun

Krista Kiurun johtama riitaisa valiokunta pääsi sopuun: "On ollut käytöshäiriöitä" 0:57
"On ollut käytöshäiriöitä" - katso videolta Krista Kiurun kommentit.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä sosiaaliturvan indeksijäädytyksistä ja työttömyysturvan leikkauksista. Käytöshäiriöitä on ollut, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).

Pahoista ilmapiiriongelmista kärsinyt valiokunta sai mietintönsä valmiiksi tänään reilun neljän tunnin kokoustamisen jälkeen. Valiokunnan puheenjohtaja Kiuru kertoi asiasta medialle eduskunnassa kokouksen jälkeen.

Hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajat ovat syytelleet toisiaan viivyttelystä sosiaaliturvaleikkauksia koskevassa käsittelyssä.

Valiokunnasta on raportoitu pahoinvointia sekä jopa huutoa ja itkua.

Tänään henki oli Krista Kiurun puheiden perusteella merkittävästi rakentavampi.

– Tänään vauhti oli päivän mittaan jo selkeästi oikeaan suuntaan menevä ja lopussa petrattiin vielä entisestään.

Mietinnön varsinaista sisältöä eli sosiaali- ja terveysvaliokunnan kannanottoja hallituksen leikkauksiin ei ole vielä julkistettu.

Leikkaukset aiheuttavat poliittista riitaa

Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei tehnyt tänään virkamiesten laatimiin mietintöluonnoksiin suuria muutoksia. 

Tähän asti oppositio on syyttänyt hallitusta yrityksistä piilottaa sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksia mietintöluonnosten tekstistä.

Hallitus on puolestaan kritisoinut Krista Kiurun viivyttäneen leikkausten käsittelyä perusteettomasti.

Mainittavaa itsekritiikkiä puheenjohtaja Kiuru ei kokouksen jälkeen kommenteissaan harrastanut.

Hän kertoi joutuneensa sosiaaliturvaleikkausten käsittelyn aikana korottamaan muutamaan kertaan äänensä huomauttaakseen asiattomasta käytöksestä.

– On todettava, että on ollut käytöshäiriöitä. Meillä on ollut erilaisia tilanteita, joissa olen joutunut huomauttamaan edustajaa asiallisesta käyttäytymisestä.

– Tämä on inhimillistä työtä. Osalla on palanut hermot, ja se on johtanut siihen, että näitä ylilyöntejä on sattunut.

Sosiaaliturvan leikkaukset aiheuttavat Kiurun mukaan niin isoja poliittisia erimielisyyksiä, että kiistat vyöryvät väistämättä sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

– Näin on ollut kautta historian. Ei täällä kovin yksimielistä porukkaa ole, kun puhutaan isoista sosiaaliturvaleikkauksista.

"Puheenjohtaja veti kokouksen oikein hyvin"

Valiokunnan varapuheenjohtajan, hallituspuoluetta edustavan Mia Laihon (kok.) mukaan tämän päivän kokous sujui asiallisesti ja ripeästi.

–  Etenimme ihan rakentavalla hengellä, huomioimme toistemme esitystarpeet ja edettiin äänestyksiin niissä kohdin, missä ei oltu samaa mieltä, Laiho totesi kokouksen jälkeen.

Erikseen kysyttäessä varapuheenjohtaja Laiho jopa kehuu puheenjohtaja Kiurun toimintaa tältä päivältä.

– Kyllä puheenjohtaja veti tänään kokouksen oikein hyvin, reippaasti ja asianmukaisesti. Kyllä voi antaa hyvää palautetta hänelle siitä.

Lue myös:

    Uusimmat