Kriisikunta tyrmistyi: Jos muu ei auta, suojaa pakkoliitolta haetaan vaikka EU:sta

Suomen pohjoisimmassa kriisikunnassa tieto mahdollisesta pakkoliitoksesta on otettu vastaan tyrmistyneenä.

Utsjoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Uula Tapiola ei alkuunkaan lämpene ajatukselle kuntaliitoksesta Inarin kanssa. Perusteetkin ovat selkeät:

– Olemme Suomen ainoa saamenkielinen kunta, jossa saamen kieli on säilynyt elävänä käyttökielenä. Jos menemme yhteen Inarin kanssa, se on saamelaiskulttuurin tuho.

Tapiola vakuuttaa MTV3 Uutisille, että kuntalaisten näkemys asiasta on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta yhtenäinen.

– Otamme käyttöön kaikki keinot, joilla pakkoliitto voitaisiin välttää. Jos ei muu auta, asiaan haetaan apua vaikka Suomen rajojen ulkopuolelta EU:sta.

Tällöin Utsjoki vetoaisi Euroopan alkuperäiskansojen oikeuksiin.

– Onhan tämä muutoinkin tällainen kulttuurinen asia. Kun turistit tulevat, he haluavat nähdä poron ja saamelaisen. Kyse on matkailuvaltista ja osasta elinkeinoa, Tapiola sanoo.

Vantaa innostui metropolista

Eteläisessä Suomessa Vantaalla tunnelmat hallituksen kuntalinjausten tiimoilta olivat tänään täysin toisenlaiset kuin Utsjoella.

Kaupungin johtaja Kari Nenonen kertoo, että pääkaupunkiseudun metropoliratkaisun selvittämistä tervehditään Vantaalla erittäin tyytyväisinä.

– Perinteinen työssäkäynti- ja asiointialueen määritelmä ei päde laajalla pääkaupunkiseudulla.

– Sen vuoksi on erityisen tärkeää selvittää metropolihallinnon vaihtoehdot huolellisesti kuntarakenteiden rinnalla. Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua rakenneuudistukseksi, Nenonen painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat