Mainos

EU-pomo todella luottavaisena Kreikasta: Pääsemme sopimukseen tämän viikon aikana

Euromailla on tasan viikko aikaa löytää ratkaisu Kreikan tukiohjelman ehdoista. Aikapaineen takia optimismi on virinnyt uudelleen Brysselissä, vaikka viime viikkoina kaikki kokoukset ovat päättyneet tuloksetta.  

Ohjelman kohtalo on pakko ratkaista ennen kuin se umpeutuu ensi tiistaina. Ellei sopua löydy, Kreikka menettää ohjelmaan jääneet tuet ja luisuu todennäköisesti maksukyvyttömäksi.  

Kreikan pankeista kiihtynyt talletuspako on ajanut maan hallituksen selkä seinää vasten. Toistaiseksi Euroopan keskuspankki on jatkanut kreikkalaispankkien hätärahoitusta ja pitänyt siten maan pankkijärjestelmää pystyssä.  

EU-lähteiden mukaan Kreikan uusin sovintoesitys on varteenotettavin ensi kertaa koko Kreikan uuden hallituksen aikana. Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat jälleen keskiviikkona Brysseliin arvioimaan tilannetta. Kyseessä on kolmas euroryhmän kokous viikon sisällä, mikä on hyvin poikkeuksellista.  

Ratkaisun löytyminen ei ole vielä lainkaan sanottua. Arviot riippuvat siitä, keneltä asiaa kysyy. Saksa jatkaa skeptisellä linjallaan, jota Suomikin on noudatellut. Ranska on antanut viime päivinä myönteisiä lausuntoja, ja aina optimistinen Kreikka luottaa sovun syntymiseen. Myös sovittelijana toimiva EU-komissio on toiveikas.  

– Olen vakuuttunut, että pääsemme sopimukseen tämän viikon aikana, sanoo komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.  

Syrizan yhtenäisyys koetuksella  

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras voi joutua valitsemaan sovun ja puolueensa yhtenäisyyden välillä. Vasemmistopuolue Syrizan radikaali siipi on tähän asti tyrmännyt myönnytykset, joita Kreikan on väistämättä tehtävä saadakseen euromailta uutta tukilainaa.  

Lähipäivinä edessä voi olla tiukka vääntö myös Ateenassa, sillä Tsipras tarvitsee sovulle parlamentin hyväksynnän. Hän saattaa joutua hakemaan mandaattia jopa uusien vaalien kautta - se ei välttämättä olisi huono vaihtoehto, sillä valtaosa kansasta on Syrizan äärilaitaa maltillisempaa ja haluaa Kreikan pysyvän eurossa.  

Paljon riippuu siitä, asettaako Kreikka velkahelpotukset sovun ehdoksi. Velkojien mielestä niistä puhuminen on ennenaikaista.  

Sopu tarkoittaisi tässä vaiheessa vain lisäaikaa, jolla nykyinen tukiohjelma vietäisiin loppuun. Sen jälkeinen rahoitusjärjestely on täysin auki.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.