Mainos

Koulut päättyvät - Alko syynää nuorten paperit

Alkoissa tarkastetaan lähipäivinä selvästi enemmän henkilöpapereita kuin tavallisena viikonloppuna. Koulujen päätösviikonloppuna kasvaa nimittäin nuorten asiakkaiden määrä ja papereita syynätään erityisen ahkerasti, sillä kassahenkilökunnalla on ohjeet tarkistaa henkilötodistus kaikilta alle 25 vuotta näyttäviltä.

Alkon aluepäällikkö Erkki Pakola kertoo, että vuodessa on kolme-neljä sesonkia, jolloin nuorten asiakkaiden osuus kasvaa. Koulujen päättäjäispäivä on selkeästi sellainen päivä.

- Esimerkiksi viime vuodelta paperit tarkistettiin koulujen päätöslauantaina 22 309 kertaa, mikä on lähes kymmenen prosenttia päivän koko asiakasmäärästä. Koko alusviikko on perinteisesti vähän kohollaan, koulujen päätösperjantaina viime vuonna ikäraja tarkistettiin 26 000 kertaa, mikä vastaa noin seitsemää prosenttia sen päivän asiakkaista.

Tänä on selvästi enemmän kuin koko vuoden keskiarvo.

- Kaikkiaan viime vuonna ikäraja tarkastettiin Alkossa 2 500 000 kertaa eli rahtusen vaille neljältä prosentilta asiakkaita, Pakonen vertaa.

Paperit puuttuvat harvalta

Koulujen päätösviikonlopun lisäksi muita nuorten ostajien sesonkeja Alkossa ovat uudenvuoden aatto ja aluspäivät, lisäksi erottuvat penkkaripäivät ja koulujen aloittaminen. Tiukasta kontrollista huolimatta käry käy tavalliseen tapaan eli alaikäisiä ei ole kevätjuhlien alla sen enempää kuin normaalistikaan.

- Panos-tuotos-suhteella tämä ei ole kovin tehokasta toimintaa. Noin 95 prosenttia papereiden käyttäjistä on täysi-ikäisiä eli paperit ovat kunnossa ja mukana. Noin viisi prosenttia kaupantekotilanteista keskeytyy, joskus on kyseessä alaikäinen ja joskus paperit ovat unohtuneet ihan oikeastikin esimerkiksi toisen takin taskuun tai auton hansikaslokeroon. Joskus taas mukana on vain epäviralliset paperit.

- Esimerkiksi opiskelijakortti ei meille kelpaa. Meille kelpavat vain poliisin myöntämät, voimassa olevat ajokortti, henkilökortti tai passi, Pakola muistuttaa.

Alkossa käryjä ei edes kaivata, Pakola vakuuttaa.

- Voi tyytyväisenä todeta, että Alkolla on tällä hetkellä sellainen maine, ettei me ainakaan kauppojen keskuudessa olla se helpoin ketju, josta alkoholia kannattaa alaikäisenä yrittää hankkia.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.