Koulun ex-työntekijä IS:lle: Koskelassa murhatun pojan kohtaloa eivät koulu tai lastensuojelu voineet estää

3:35
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut tuominnut Koskelan henkirikoksesta syytetyt kolme poikaa murhasta pitkiin vankeusrangaistuksiin

Koskelan murhan uhrin koulun entisen työntekijän mukaan koulu tai lastensuojelu eivät olisi voineet tehdä enempää pojan suojelemiseksi. Työntekijä antoi nimettömänä haastattelun Ilta-Sanomille.

– Tämä murha, nuoren ihmisen lähteminen ennenaikaisesti noin karmealla tavalla, ei varmasti unohdu minulta koskaan. Hänen persoonansa jää myös mieleeni ikuisesti, Käpylän peruskoulun entinen työntekijä kertoi lehden haastattelussa.

Kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa tuomittiin perjantaina yli 8 vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin 16-vuotiaan pojan murhasta. Teko tapahtui Helsingin Koskelassa 4. joulukuuta 2020. Haastateltu kertoo vaihtaneensa työpaikkaa surman jälkeen.

Uhri asui sijoitettuna lastensuojelun asumisyksikössä ja myös koulu tuki pojan opiskelua sekä elämää monin tavoin. Uhri oli koulukiusattu, mutta sillä ei voi yksin selittää karmeaa tekoa, koulun ex-työntekijä kertoo. Murhasta tuomituista kaksi oli tuntenut uhrin päiväkodista asti.

– Pojat eivät olleet olleet yhdessä koulussa yli vuoteen, joten koulun vaikutus heidän elämäänsä oli katkennut. Tuon ikäiset nuoret liikkuvat myös kaupungilla laajasti, eikä lastenkoti voi ulottaa valvontaansa kaikkialle, ex-työntekijä jatkaa IS:n haastattelussa.

Koulu teki ex-työntekijän mukaan kaikkensa huolehtiakseen pojan hyvinvoinnista.

– Lopulta tätä tragediaa eivät koulu tai lastensuojelu olisi voineet mielestäni estää, hän kertoo IS:lle.

Ex-työntekijä korostaa, ettei tragedian yksityiskohtia ole voitu avata julkisuudessa, sillä koululla ja lastensuojelulla on erittäin tiukat salassapitovelvollisuudet asiakkaistaan. Hän pitää traagisena, että suomalaisessa kulttuurissa vaikeneminen on kultaa.

Haastateltu toivoo IS:ssä, että vaikkei poliisi aloita koulun tai sosiaalitoimen toiminnasta esitutkintaa, tapauksesta aloitettu Helsingin kaupungin sisäinen tutkinta johtaisi joihinkin muutoksiin ja parannuksiin.

Lue myös: Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja