Koulukaveri uhkasi laittaa LSD:tä ruokaan – seurasi näyttävä kiinniotto koulun pihalla ja tuomio

Yksi tuomittiin laittomasta uhkauksesta tapauksessa, jossa nuori mies oli esittänyt vitsillä idean myrkyttää koulutoverinsa.

Syytetty oli sanonut porukassa koulun ruokasalissa, että uhrin ruokaan tai juomaan tultaisiin laittamaan eräänä päivänä LSD:ltä niin, että hän joutuisi psykoosiin tai joutuisi muuten sairaalaan.

Kommentti päätyi uhrin tietoon, kun seurueessa uhkausta todistanut ja siitä huolestunut uhrin ystävä kertoi siitä hänelle.

Uhkaus esitettiin viime lokakuussa Uudellamaalla.

Syytetty otettiin kiinni koulun pihalta

Uhrilla ja syytetyllä oli ollut eripuraa. Eripuran taustalla olivat uhrin toimet, joissa tämä oli luovuttanut lääkkeitä eräälle tytölle. Uhri itsekin myönsi toimineensa tässä asiassa väärin. 

Uhrin tekemiset tulivat poliisin selvitettäväksi. Tuomion mukaan eripuraa aiheutti nuorten välillä erityisesti huoli siitä, että uhri sotkisi muut nuoret asiaan viranomaisten selvityksissä. Uhri kertoi, että häntä oli aiemmin uhattu asiaan liittyen pahoinpitelyllä.

Uhri oli ottanut puheet LSD:llä myrkyttämisestä hyvin vakavasti ja asia oli horjuttanut hänen hyvinvointiaan. Hän oli lopulta tapahtumakokokonaisuuden päätteeksi jättänyt kyseisen koulun kesken ja aloittanut opinnot muualla.

Syytetty puolustautui sillä, että hänellä ei ollut käytössään LSD:tä tai pääsyä siihen käsiksi, eivätkä puheet täytä laittoman uhkauksen tunnusmerkistöä, koska ne oli tarkoitettu vitsiksi. Hän myös kiisti, että juuri hän olisi heittänyt ilmoille vitsin LSD:llä myrkyttämisestä. Hän myös otti esille, että tapahtuneen vuoksi syytetty oli tovereineen pidätetty koulun pihalla tavalla, jota syytetty piti varsin näyttävänä. Tapahtunut oli aiheuttanut hänellekin merkittävää haittaa. 

Käräjäoikeus: Todennäköisesti vitsi, mutta tuomittava sellainen

– Vaikka uhrilla katsotaan olleen hyvä syy ottaa uhkaus vakavasti, katsoo käräjäoikeus erittäin todennäköiseksi, että uhkaus oli itse asiassa tarkoitettu vitsiksi, tuomiossa arvioidaan.

Oikeus kuitenkin katsoi, että vitsinäkin esitetty lausunto voi olla laiton uhkaus, kun syytetty tiesi, että se tulee todennäköisesti uhrin tietoon ja voidaan ottaa vakavasti.

Vuonna 2005 syntynyt mies tuomittiin laittomasta uhkauksesta. Hänet tuomittiin 32 päiväsakon rangaistukseen. Oikeus katsoi teon vaikuttimena olleen nuoruuden ymmärtämättömyys. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille 300 euron kärsimyskorvaukset.

Kahden vuonna 2006 syntyneen nuorukaisen syyte hylättiin. Heitä epäiltiin osallisuudesta uhkaukseen, mutta oikeus lopulta katsoi heidän naureskelleen pöydässä syytetyn esittäessä idea uhrin ruuan myrkyttämisestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua päivitetty kello 23.2.2024 kello 11.46: Jutun yksityiskohtia täydennetty ja tapahtumien taustoja tarkennettu. Paikkakunta mainitaan maakuntatasolla. Jutun pääkuva vaihdettu.

Lue myös:

    Uusimmat