Mainos

Kotivakuutukset korvaavat vaihtelevasti ukkosvahinkoja

Kerrostaloasujan kotivakuutus kattaa vaihtelevasti ukkosmyrskyistä aiheutuneita vahinkoja. Varmimmin esimerkiksi rikkoutuneet kodin sähkölaitteet korvaa laaja kotivakuutus.

- Kotivakuutuksissa on paljon nippelitason eroja, minkä takia vakuutusehdot kannattaa aina lukea tarkkaan, sanoo jaostopäällikkö Riitta Haapasaari Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta (Fine).

Rakennukselle aiheutuneet vahingot kattaa taloyhtiön kiinteistövakuutus. Asukkaan vastuulla on oman koti-irtaimiston vakuuttaminen.

Esimerkiksi sähkölaitteiden rikkoontumiset korvataan hyvin eri tavoin vakuutuksen laajuudesta riippuen.

- Laaja vakuutus korvaa yleensä äkillisen ja ennalta-arvaamattoman vahingon, jollainen salamaniskun aiheuttama ylijännitepiikki on, Haapasaari sanoo.

Myös tavallinen kotivakuutus saattaa korvata ylijännitepiikin takia rikkoutuneet laitteet, mutta ehdot vaihtelevat. Suppea kotivakuutus korvaa palovahinkoja ja vain suoran salamaniskun, joka on pirstonut omaisuutta.

- Kerrostaloissa myrskyvahinkoja tulee omakotitaloja harvemmin. Jonkinlainen kotivakuutus kannattaa aina olla, mutta jokaisen on itse pohdittava, millaisiin riskeihin haluaa varautua, Haapasaari sanoo.

Auton kolhut kaskosta

Finanssialan keskusliiton vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen kertoo, että kerrostalot on yleensä suojattu hyvin ukkoselta.

- Periaatteessa kerrostalon sähköpääkeskuksen pitäisi olla ukkossuojattu. Se pääsääntöisesti suojaa sähkölaitteita.

Pekurinen itse ottaisi silti töpselit irti kerrostalossakin, jos ukkonen riehuu talon yllä. Sähkölaitteet reagoivat herkästi sähköverkon ylijännitteisiin. Suurimmassa riskissä on tietokone.

Pekurisen mukaan lähes kaikki kerrostalokiinteistöt on vakuutettu kiinteistövakuutuksella. Vakuutuksen piiriin kuuluvat yleensä myös lasten leikkipaikat ja roskakatokset.

- Taloyhtiö pärjää myrskyissä kiinteistövakuutuksella pitkälle, Pekurinen sanoo.

Oma vakuutuskiemuransa on myrskyssä lentäneiden oksien tai kaatuneen puun kolhima auto. Liikennevakuutus ei kata myrskytuhoja, joten tällöin kyseeseen tulee kaskovakuutus.

Asiantuntijat muistuttavat, että vahingot kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan valokuvata. Suuret vahingot voivat edellyttää myös vahinkotarkastajan käyntiä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.