Kotimaan numerosta tulevat ulkomaan huijaussoitot kuriin – uusi suodatus otettiin käyttöön

"Oletko tällä videolla?": Facebookissa leviää huijauslinkki, jota toimittajamme painoi – tämä sieltä paljastui 2:08
"Oletko tällä videolla?"– Näin kävi, kun toimittaja painoi Facebookissa leviävää huijauslinkkiä

Ulkomailta tulevien huijaussoittojen määrän tulisi vähentyä merkittävästi lokakuun alusta käyttöön otetun uuden suodatusmenetelmän avulla, Telia tiedottaa.

Operaattorit ja viranomaiset ovat yhteistyössä kehittäneet teknisen ratkaisun, jolla narautetaan ne ulkomailta tulevat puhelut, jotka huijari on aiemmin saanut tulemaan suomalaiselta näyttävästä numerosta. Tällä väärennetyllä numerolla urkkija on voinut esiintyä luotettavana tahona, ja saanut pahimmillaan haltuunsa puheluun vastaavan pankkitunnukset tai yhteyden tietokoneeseen.

Nyt kehitetty suodatus tunnistaa, että puhelut tulevat ulkomailla olevasta liittymästä ja huijaussoitot estetään. Suodatus on käytössä valtakunnallisesti suomalaisissa liittymissä eikä se edellytä puhelinten käyttäjiltä toimenpiteitä.

Elisa tiedotti sunnuntaina kotimaan matkapuhelinnumeroita kopioivien huijauspuheluiden suodattamisesta, ja yhtiö kertoo suodattaneensa Elisan matkapuhelinnumeroita kopioivat huijauspuhelut jo kesästä 2021 alkaen.

– Vaikka huijari ei saisikaan urkittua luottamuksellisia tietoja, ovat huijauspuheluiden tulva ja huijausyrityksiin käytettyihin numeroihin tulleet tiedustelut ja takaisinsoitot olleet kiusallinen riesa tuhansille suomalaisille. Kaikkia huijausyrityksiä tämäkään uudistus ei estä, mutta ainakin suomalaisten numeroiden hyväksikäyttö ja turhien takaisinsoittojen vähentyminen on varmasti tervetullutta suomalaisille, arvioi Telian tiedotteessa riskienhallintapäällikkö Antti Turunen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom esti jo kesällä 2022 kiinteän verkon numeroiden käyttämisen ulkomailta. Tällä määräyksellä velvoitettiin operaattorit laajentamaan käytäntö mobiilinumeroihin lokakuussa 2023.

Juttua täydennetty ja täsmennetty kello 9.31: Suodatus on valtakunnallinen ja koskee muitakin kuin Telian liittymiä.

Lue myös:

    Uusimmat