Mainos

Kotimaan lomavinkkejä 1

Ihanan aamun kilpailuun on tullut runsaasti houkuttelevia lomavinkkejä. Matkakuumeen iskiessä ei tarvitse lähteä oman maan ulkopuolelle, Suomi on täynnä nähtävää ja koettavaa. Nämä vinkit kannattaa painaa mieleen!

Kahvila Korpihilla

Viettäessämme perheen kanssa hiihtolomaa Rukalla löysimme mökistämme esitteen, jossa kerrottiin Korpihilla nimisestä paikasta. Se on Riisitunturin juurelle, vanhalle Tolvan kyläkoululle rakennettu paikallisia luonnontuotteita hyödyntävä perheyritys. Kahvila-puoti tarjoaa herkullisia leivonnaisia matkaajalle ja kotiin vietäväksi voi ostaa muun muassa erilaisia hilloista, karpaloista ja mustikoista valmistettuja tuotteita. Paljon muitakin herkkuja valikoimaan kuuluu. Korpihilla on rakennettu rakkaudella ja hyvällä maulla vanhanajan tyyliin. Sinisten ruusujen salin romanttisessa miljöössä oli mukava juoda kahvikupillinen hyvän piirakan kera. Ystävällisempää omistajapariskuntaa saa etsiä. Kannattaa poiketa, jos liikkuu Posion ja Kuusamon suunnalla.

Sirkku-Riitta Tarkkala

Orinotkon rotko

Ehdottomasti yksi suurimmista elämyksistä on ollut Orinoron rotko Leppävirralla. Kapeassa rotkossa veden solina, ilman kostea raikkaus ja kasvien rehevyys tuo mieleen sademetsän.

Kaija Lahdesta

Raision keilailukeskus

Jos matkustat Naantaliin ja kaipaat perheellesi aktiviteettejä, pysähdy matkan varrella lapsiystävälliseen Raision keilailukeskukseen. Siellä voit viettää koko perheen voimin mukavaa laatuaikaa eri lajien parissa. Siellä voi muun muassa keilailla, pelata golfia simulaattorissa tai pelata squashia ja biljardia.

Petra Eriksson-Sola

Vaskikello

Nelostien varrella Pyhäsalmella sijaitsevalla Vaskikello-pihalla on uskomattoman ihania erikokoisia vaskikelloja, joita voi jopa soittaa. Samassa pihapiirissä on myös pieni ihana matkamuistomyymälä, ja jos vatsaa kurnii löytyy siihenkin apu. Kaiken kaikkiaan Pyhäsalmella on muutenkin aivan mahdottoman kaunista - kappale kauneinta Suomea!

Heli Kumpumäki, Riihimäki

Hankalan Pellavaloukku

Valtatie 12 varrella Hämeenkoskella sijaitsee Hankalan Pellavaloukku. Toiminut vuosina 1888-1955, nykyisin paikka on museoviraston suojelukohde. Paikka on kaunis ja rauhallinen. Näyttelyitä, kesätapahtuma ja kahvila. Opastus Tampereentieltä Hyväneulan kohdalta.

www.pellavaloukku.fi

Tuula Koivunen

EU:n pohjoisin patsas

Viime kesänä kävimme Nuorgamissa, mikä on sinänsä jo nähtävyys. Sain kuitenkin halata EU:n pohjoisinta rajapyykkiä/patsasta. Se oli elämys, jota suosittelen toisillekin. Toimii paremmin kuin mäntyjen halaaminen.

Pirkko, Espoosta

Repoveden luonnonpuisto

Törmäsin muutaman päivän lomallani ihanaan vaelluskohteeseen, joka toi haastetta aikaisemminkin vaeltaneelle. Maisemat olivat upeita ja korkeus erot merkityillä reiteillä olivat noin 100 metriä. Mahtavaa, upeeta! Ja kaiken lisäksi vaeltaminen ei maksa mitään, kun mukaan ottaa vielä omat eväät. Reitin varrella on grillauspaikkoja järven rannalla. Paikka oli Repoveden luonnonpuisto.

Sari

Vesperi Virolahdella

Virolahdessa Virolahti-viikolla järjestetään Säkäjärvellä Soikonvuorella vesperi. Vesperi on iltahartaus, joka on luolassa. Luola on tehty joskus sodan aikana. Paikalle piti tulla sotilassairaala, mutta onneksi sitä ei siihen tarkoitukseen tarvittu, joten luolaa käytettiin postinjakelu paikkana. Luola on noin 40 metriä syvä ja vesperin aikana se valaistaan sadoin tuikuin ja kynttilöin. Koivusta tehty ristipappi pitää pienen puheen ja kuoro ja seurakunta laulaa. Miljöö ja tunnelma on tosi mahtava. Sadat ovat tämän nähneet, mutta toivoisi lisää ihmisiä kokemaan tämän mahtavan tunnelman. Vesperi kestää noin puoli tuntia.

Seija Mässeli, Hamina

Kriikun Mylly Pohjanmaalla

Pohjanmaa on tunnettu lakeuksista ja avoimen pohojalaasen luontehen ihmisläheisyyrestä. Yrittäjyys on Pohjanmaalla suosittua ja yhdeksi vetovoimaiseksi kohteeksi luokittelisin Kriikun Myllyn, joka kertoo satavuotisesta historiastaan monipuolisella ja ympärivuotisella tarjonnallaan. Luonnonkauniin Kirkonkosken äärellä Ylistarossa tarjoutuu mahdollisuus tutustua vanhoihin työtapoihin ja taitoihin, kalastaa, meloa koskessa sekä nauttia yhtenä vaihtoehtona herkullista eteläpohjalaista perinneruokaa tunnelmallisessa ja viihtyisässä Myllytuvassa. Kunnostettu vesimylly on Kyrönjoen lähes ainoa jäljellä oleva noin sadasta myllystä. Historiaan voi tutustua paremmin paikan päällä olevan näyttelyn ja toiminnan kautta.

Tuomas Luukkonen

Hiidenlinna

Oma ehdotukseni lomavinkiksi on Somerolla sijaitseva Hiidenlinna. Kyseessä on kivestä tehty linna, jonka sisällä on paljon puusta tehtyjä esineitä muun muassa reliefejä, portaikko yms. Erittäin hieno paikka.

Maria Rautiainen, Kerava

Kahvila-konditoria Karoliinan kahvimylly

Eräänä kesänsä matkalla Kuopiosta Helsinkiin päätimme pysähtyä kahville, ja ystäväni tiesi hyvän pysähdyspaikan nelostien varressa. Karoliinan kahvimylly sijaitsee vanhassa puisessa talossa. Talon sisustus on hieno, mutta vanhanaikainen. Miljöö kesäisin on ihanan vihreä, aurinkoisena päivänä ulkoterassilla istuisi mielellään pidempäänkin. Tarjolla on useita erilaisia todella muhkeita kakkuja, viinereitä, pullia, sämpylöitä ja muita suolaisia, joiden koossa ei ole säästelty. Usein suurimmaksi ongelmaksi syntyy valinnan vaikeus, siksi olenkin joutunut usein sortumaan sekä suolaiseen että makeaan välipalaan. Eikä kahvitauko tässä paikassa tule yhtään kalliimmaksi kuin suttuisella huoltamolla. Hinta-, laatu- ja kokosuhde leivonnaisissa on mitä mainioin. En ole törmännyt missään muussa kahvilassa tällaisiin tarjoiluihin. Ilokseni huomasin juuri, että Karoliinan kahvimyllylle on tekeillä myös kotisivut osoitteeseen: www.karoliinankahvimylly.fi.

Kostamontie 17, 19650 Joutsa

Hanna Solmu, Kuopio

Suomen posetiivisin museo

Ensimmäisenä tuli mieleeni ikimuistettava ja todella näkemisen ja kuulemisen arvoinen matkailukohde Varkaudessa, joka on Suomen posetiivisin museo.

Varkauden Mekaanisen Musiikin Museo
www.mekaanisenmusiikinmuseo.fi

Toiseksi haluan esitellä Tapion Tuvan Kalajoen Hiekkasärkillä. Se on tunnetusti hyvä talonpoikaishenkinen ruokailu-, kokous- ja lomapaikka. Esillä on aina myös upeita taidenäyttelyitä.

www.tapiontupa.com

Viimeiseksi, muttei vähäisimmäksi, mainitsisin kotipaikkakunnaltani Ylivieskasta Puuhkalan Museoalueen. Siellä näkemisen arvoista on erityisesti Kerttu Lämsän harrastuksesta virinnyt ainutlaatuinen Maitokannumuseo. Kerttu on entinen äidinkielenopettajani.

www.kirjastovirma.net/museot/puuhkala/timlin

Päivi Huitula, Ylivieska

Hempankaari Nokialla

Hienossa kehitysvammaisten pienessä kahvipaikassa tarjoillaan hyviä vohveleita pöytään. Hempankaari on Nokian rautatieaseman ja taksiaseman vieressä.

"Nainen" Mäntässä

Vuorenmaja

Tammikankaalla parin kilometrin luontopolun päästä löytyy "Vuorenmaja". Siellä on kyseinen näkötorni, maja ja "vuorikirkko". Tampereen valtatieltä matkaa on muutama kilometri.

Jaana Mattila

Helvetinkolu

Kotimaan matkailija, joka kiertää nähtävyyksiä eripuolella Suomea, kannattaa pistäytyä Virroilla, Keuruulla ja Orivedellä. Ruoveden pohjoisosassa kannattaa vierailla Helvetinkolulla ja tutustua paikan historiaan. Itse olen käynyt siellä viimeksi vuonna 1965.

Markku Matilainen

Hepoköngäs

Haluan esitellä lomavinkiksi Suomen korkeimman luonnonvaraisen vesiputouksen. 24 metriä korkea Hepoköngäs Puolangalla on vaikuttava luonnonvarainen nähtävyys. Putoukselle on rakennettu hyvätasoinen kulkuyhteys. Pidän tällaisesta vaikuttavasta luonnonnähtävyydestä, johon pääsee helposti myös luonnosta pitävä juppi.

Martti Moilanen, Ylivieska

Riihimäen Kaupunginmuseo

Asuinkaupungissani Riihimäellä idyllisesti luonnonhelmassa, mutta aivan ydinkeskustassa Rautatienpuistossa sijaitsee Riihimäen Kaupunginmuseo. Museossa on 18.5.-13.8.2006 mielenkiintoinen ja ihastuttava erikoisnäyttely Hienona Juhlaan. Samalla piha-alueella on vanha pesutupa, jota emännöivät Riihimäen Marttayhdistys ry:n jäsenet keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 12-18.

www.riihimaki.fi/kaupunginmuseo

Pirjo Tanni

Maalaistalo Toijalassa

Kotimaan lomavinkki löytyy Tampere-Helsinki moottoritien välittömästä läheisyydestä Toijalan kohdalta. Siellä sijaitsee vanhassa maalaistalossa galleria, jossa on ihania akvarellimaalauksia ja vanhoissa aitoissa ikivanhoja tavaroita, joista talon isäntä kertoilee. Maalaistalo on yli 100 vuotta vanha ja aittarakennukset ovat 1500-luvulta. Aittatonttu kertoo vieraille omaa tarinaansa. Kesän alussa rakennus verhoutuu valkoisiin sireeneihin, maaseutuidylli on käsin kosketeltava.

Salme Pulkkinen-Sirviö

Tiinan tupa

Useaan otteeseen olemme perheeni kanssa reissanneet sukuloimaan Savoon. Varsinkin kun olin nuorempi. Jyväskylän ja Kuopion välillä, Rautalammilla on ikimuistoisin levähdyspaikkani Tiinan Tupa. Vuodesta toiseen asiakkaita on palvellut paikan omistaja omalla iloisella (joidenkin mielestä ehkä jopa ärsyttävän iloisella) tavallaan. Puhetta ja naurua riittää, eikä leikkiä laskematta ovesta pääse pihalle. Kahvi on aina parempaa kuin missään muualla. Meille lapsillekin löytyi aina jotain mukavaa mukaan ostettavaa. Kahvila on mukavasti kulkureitin varrella ja upeissa maisemissa.

Valtatie 9, Mehtiöjärvi, 77700 Rautalampi

Terhi, Pori

Kallenautio

Kallenautio luultavasti Enontekiön koillisosassa on todella erikoinen matkakohde, joka on kaukana kaikesta, siellä ei ole edes kännykän kenttää. Siellä on kaunis lähdelampi hiekkadyynimaiseman keskellä, missä voi leiriytyä kenenkään häiritsemättä. Sinne ei nimittäin moni osaa, vaikka sinne tie viekin Hetasta itään päin.

Olli Koskinen

Marskin maja

Haluan suositella Ihanan aamun kesälomaretkeä suunnitteleville Marskin Majaa. Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivälahjaksi saama kelohonkainen huvila ja upea museoalue sijaitsevat vain 60 minuutin matkana päässä Helsingistä, Lopella Punelian järven rannalla. Kannattaa varata hetki aikaa. Majan herrat tarjoavat mielellään aidon Marskin Lounaan vierailijoille. Unohtumaton kokemusta, mistä vielä aika harva tietää.

www.marskinmaja.fi

Timo Heinonen

Kierikkikeskus

Yli-Iissä 50 km Oulusta pohjoiseen, kauniin luonnon ympäröimänä sijaitsee arkeologinen näyttely ja kivikauden kylä Kierikkikeskus. Se on rakennettu 5000 vuotta vanhojen löydösten perusteella niin tarkkaan kuin mahdollista. Keskuksessa voi todella tuntea menneiden aikojen tunnelman. Paikalla on kivikautisiin asuihin pukeutuneita oppaita, jotka näyttelevät kivikauden elämää ja keittävät kodassa halukkaille nokipannukahvit. Mahtavia elämyksiä, raikas mäntymetsän ja suon tuoksu ja viimeisen päälle upea paikka hirsiarkkitehtuuria myöden!

www.kierikki.fi

Kaisa, Espoo

Manun luontotila

Jos olet menossa kesällä seinäjoen tangomarkkinoille, poikkeappa Laihialla ja käy maatilamajoituksessa Manun Luontotilalla. Ihana vanha maatalo, eläimiä, savusaunaa ja luonnonrauhaa. Yövyt kohtuulliseen hintaa ja jos et halua itse keittää ruokaa, saa ruoan myös tilauksesta. Samalla voit tutustua ihaniin taidekeramiikkatöihin, joita valmistaa Tytti Rapila.

Maarit

Suomussalmen Hiljainen kansa

Suomussalmella on suurella peltoaukeamalla "Hiljainen Kansa" eli silmin kantamattomiin linnunpelättimen kaltaisia ihmishahmoja, joille on puettu kaikille erilaiset vaatteet ja päässä heinätukko hiuksina. Hauska idea päästä vanhoista vaatteista eroon! Paikalla on myös kesäisin kesäkahvila sekä ulkotuli, jossa voi juoda vaikkapa lettukahvit ja kuljeskella Hiljaisen Kansan keskuudessa valokuvaamassa. Ihastut varmasti!

Tarja Keskinen Järvenpäästä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.