Kotijuusto hurmaa pääsiäispöydässä

Itse tehty kotijuusto on raikasta syötävää pääsiäisenä. Siitä voi nauttia sellaisenaan aterian osana, leivällä tai salaatissa. Erityisesti uunissa paistettu kotijuusto sopii jälkiruoaksi marjojen, vaikkapa lakan tai vadelman kanssa.

Kotijuuston, kuten muidenkin juustojen, pääraaka-aine on maito. Kotijuustossa maito saostetaan juoksuttimella tai piimällä. Juustomassasta erottuvan heran voi käyttää leipomusten nesteenä.

Piimäjuusto

3 l maitoa
1 l piimää
3 munaa
½ tl suolaa

Kuumenna maito kattilassa melkein kiehuvaksi välillä hyvin sekoittaen.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita piimän joukkoon. Kaada seos kuumaan maitoon kattilaan. Katkaise lämpö ja anna juustoainesten olla levyllä lämpimässä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera erottuvat.

Kostuta sideharso ja vuoraa sillä puinen juustokehä tai kahvinkeittimen suodatinsuppilo. Nostele juustomassa reikäkauhalla kehään. Ripottele joukkoon suolaa.

Peittele juustomassa sideharsolla ja aseta päälle paino. Anna heran valua viileässä seuraavaan päivään. Kumoa juusto tarjolle.

Heran voi käyttää sämpylätaikinaan. Juusto säilyy paremmin, jos sen pinta voidellaan munalla ja paistetaan kauniin ruskeaksi uunissa noin 225-asteessa.

Lähde ja kuva: Maito ja Terveys

Lue myös:

    Uusimmat