Kotihoitaja Daniela tuo ikäihmisille piristystä koronajouluun koristeluavulla ja kauppakäynneillä: "Autetaan toisiamme, tästä selvitään"

Korona on muuttanut joulua ja moni ikäihminen voi joutua viettämään juhlaa ilman sukulaisiaan. Kotihoitaja Daniela on pyrkinyt toiminnallaan tuomaan iloa senioreille oman työnsä ohessa.

Kotihoitaja Daniela Borenius, 34, on venyttänyt työnsä kuvaa tänä vuonna erityisen paljon. Puhelimeen vastatessa Borenius on tauolla ennen seuraavien asiakkaiden luokse menoa.

Naisen ääni on iloinen ja lämpöä täynnä hänen kuvatessaan viime päivien tapahtumia.

Borenius kertoo koronan muuttaneen joulua niin, että moni ikäihminen on tarvinnut juhlan järjestämisessä kotiinsa apua tänä vuonna uudella tavalla. 

Hän onkin asiakkaiden luona käydessään muun muassa ripustanut jouluvaloja ja -kransseja, lähettänyt joulukortteja, syönyt heidän kanssaan pipareita ja etsinyt vintiltä joulukuusen tähteä. 

Iloa työstä

Borenius kertoo nauttivansa työstään eikä hän koe iloa tuovista hetkistä koituvan suurta ylimääräistä vaivaa, vaikka ne venyttävät työvuoroja.

– Haluan tehdä kaikkeni senioreiden eteen. Heidän on esimerkiksi itse vaikea ripustaa joulukoristeita, hän kertoo.

Hoitaja kertoo saaneensa työstään tyytyväistä palautetta niin ikäihmisiltä kuin heidän omaisiltaan.

Mieleenpainuvia kokemuksia Boreniuksella on monta. Hän nimeää yhdeksi tilanteen, jossa hän yritti löytää tiettyä suklaata asiakkaalleen. Nainen kuvailee jo melkein kääntäneensä kauppojen hyllyt ympäri, kunnes hän löysi suklaata muutaman paketin erään kaupan hyllyn perältä hieman piilosta.

– Olen ensi viikolla menossa yhden asiakkaan kanssa hänen lempileipomoon ostamaan kakkuja ja pipareita. Tämä on meille merkki joulun alusta, hän kertoo.

"Monilla on asiat huonommin"

Yksi Boreniuksen asiakkaista on reilu 80-vuotias Elisabeth Weckman, jonka luona hoitaja käy vähintään kerran viikossa pitämässä seuraa ja auttamassa arjen askareissa.

Weckman on päässyt käymään joulun alla vain kerran kirkossa ja kuvaileekin sitä joulukseen.

– Olen minä perinteisesti koristellut kotini, mutta kun olen riskiryhmässä niin en voi viettää minkäänlaista joulua muiden kanssa, hän kertoo puhelimitse. 

Weckman kuitenkin uskoo joulunsa menevän varmasti hyvin ja kertoo tottuneensa viettämään sen yksin. Borenius on haastatteluhetkellä käymässä hänen luonaan ja Weckman kertookin hoitajan olevan juuri kaupassa. 

– Daniela on hyvin herttainen ja miellyttävä. Hänen lisäksi minulla on siivooja, joka käy luonani joka toinen viikko. 

Weckman kertoo, että koko korona-aikana hänen luonaan ei ole käynyt kotihoitajan ja siivoojan lisäksi muita. Hän toteaa kuitenkin pontevasti, että ei halua valittaa.

Weckmanin mukaan yhteydenpito läheisiin onnistuu puhelimitse ja sähköpostitse.

– Minulla on koti ja katto pään päällä. Monilla on paljon pahempaa. 

"Tästä selvitään"

Borenius ja Weckman toivovat ihmisten noudattavan rajoituksia ja suosituksia, jotta tilanne helpottaisi mahdollisimman pian. Hoitaja korostaakin suomalaisten pärjäävän yhdessä.

– Autetaan toisiamme, tästä selvitään.

Myös Weckman painottaa joulun tulevan kaikesta huolimatta.

– Vaikka se tulee eri tavalla, niin joulu on joulu. Haluan toivottaa kaikille hyvää joulua ja terveyttä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja