Koti siirtyy digiaikaan

Kaupoissa saattaa mennä yhden jos toisenkin ostajan pää pyörälle, kun valinnanvaraa on niin paljon. Ennen digiboksin, uuden television tai esimerkiksi videotykin ostoa on syytä tutustua eri vaihtoehtoihin kunnolla ja ostaa parhaiten omiin tarpeisiin soveltuvat laitteet.

Tulevana syksynä (31.8.2007) Suomessa siirrytään digiaikaan, eli analogiset tv-lähetykset loppuvat ja tilalle tulevat digitaaliset tv-lähetykset. Monessa kodissa on edessä joko kokonaan uuden television hankinta tai ainakin digiboksin. Moni ostaa litteän taulutelevision jo pelkästään sen tilaa säästävän ominaisuuden ja tyylikkyyden takia. Myös laskeneet televisioiden hinnat ovat houkutelleet kuluttajia uusien laitteiden hankintaan.

Televisionkin pitää olla kaunis

Suuri syy taulutelevisioiden suosioon on niiden vaatima vähäinen tila. Myös television ulkonäkö on yhä tärkeämpi ostokriteeri.

Taulutelevisiota valittaessa on syytä ottaa myös sellaisia ominaisuuksia huomioon, kuten kuvanlaatu ja -koko, television käytettävyys ja se, valitako LCD- eli nestekidetekniikkaa vai plasmatekniikkaa kuvan muodostamisessa käyttävä televisio.

Taulutelevisioiden koossa löytyy valinnanvaraa aina viisituumaisista viisikymmentuumaisiin asti. Myös merkeissä on runsaasti vaihtoehtoja. Ei ole huono vaihtoehto suosia sitä samaa merkkiä, johon on ollut aikaisemmin tyytyväinen. Tällöin television käyttöönotossa on vähemmän uuden opettelemista.

Tyylikäs ja litteä taulutelevisio voidaan upottaa helposti huoneen muuhun sisustukseen sopivaksi. Keveytensä (enimmillään parikymmentä kiloa) ansiosta se voidaan kiinnittää seinälle tai jopa kattoon. Tällöin televisiolle on hankittava erillinen seinäteline, jonka varaan se kiinnitetään.

Tallentava vai vastaanottava digiboksi?

Moni on jo hyvissä ajoin varautunut digiaikaan hankkimalla kotiinsa digisovittimen eli digiboksin. Tulevaisuudessa kodin jokainen televisio kaipaa oman digisovittimen. Digiboksin hankinnassa on huomioitava se, millaiseen antenniverkkoon oma talo/taloyhtiö kuuluu, eli tulevatko lähetykset kotiin kaapelin, harava-antennin vai lautasantennin välityksellä. Kaapelivastaanottoon tarkoitetuissa digisovittimissa on merkintä DVB-C ja antennivastaanottoa varten laitteesta pitää löytyä merkintä DVB-T.

Mikäli televisiosta tulee usein päällekkäin hyviä ohjelmia, ei tavallinen digiboksi riitä. Tällöin on hyvä hankkia niin sanottu kaksivirittiminen digisovitin. Toisen virittimen nauhoittaessa yhtä ohjelmaa, voi toisen avulla katsoa eri ohjelmaa. Kaupoista löytyy myös tallentavia digibokseja, jotka tallentavat ohjelmat boksin kiintolevylle. Tällöin ohjelmia voi katsoa itselle sopivimpana ajankohtana.

Mikäli television ja digiboksin hankinta on vielä edessä, kannattaa harkita digitaalisen taulutelevision hankintaa. Tällöin kotiin tulisi yksi tekninen laite vähemmän tilaa viemästä, ja yhdessä laitteessa on vähemmän opeteltavaa kuin kahdessa. Jos tilaa on rajallisesti, kannattaa muistaa, että tietokonekin voidaan varustaa siten, että sillä voi vastaanottaa digi-tv-lähetyksiä.

Videotykillä luksusta kotiin

Erilaiset kotiteatterit ovat kasvavassa suosiossa. Kotiteatterihuoneessa tai olohuoneeseen rakennetussa kotiteatterissa voi kuunnella musiikkia, rentoutua ja katsoa omia suosikkielokuvia. Kotiteatterin ehkä tärkein laite on videotykki, jonka avulla kuva heijastetaan valkokankaalle, vaalealle seinälle tai muulle tarpeeksi laajalle pinnalle. Projektori on mahdollista sijoittaa pöydälle, hyllylle tai esimerkiksi seinään kiinnitettävälle pidikkeelle.

Videoprojektori eli videotykki on ainoa vaihtoehto, kun halutaan esittää todella kookasta, yli 65" kuvaa, sillä suurimmat televisiot ovat 36-tuumaisella putkella varustettuja ja plasmanäytöt 40"–65". Projektorit voidaan jakaa tiukasti kahteen ryhmään niiden toiminnallisuuden mukaan: niin sanottuihin 3-putkisiin, joissa on punainen, vihreä ja sininen väritykki, ja 1-linssisiin, joissa kuva muodostetaan LCD-kennolla tai mikropeilillä. Muita huomioitavia seikkoja projektorien valinnassa ovat muun muassa resoluutio ja kompressoinnin tarkkuus.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Asko, Bang & Olufsen ja Sony

Lisätietoja: www.digitelkkari.fi sekä valmistajien omat sivut.

Lue myös:

    Uusimmat