Mainos

Koti kertoo perheestä

Pinkki ja turkoosi ovat jouluvärejä, ja seimen äärelle sopivat lampaiden lisäksi myös viidakon eläimet. Muotoilijan joulussa on vähän perinteitä mutta paljon ideoita.

Mikä?

Tanskalaisen Rie Elise Larsenin, hänen miehensä ja kahden tyttären kerrostaloasunto Kööpenhaminassa.

Erityistä?

Muotoilija ja stylisti Rie Elise Larsen elää jouluisissa tunnelmissa ympäri vuoden. Hän suunnittelee omassa yrityksessään kotoisia, tilkkutäkkimäisiä joulukoristeita, sisustustavaroita ja asusteita. Kodin jouluasu perustuu pitkälti oman firman tuotteisiin, mutta suuren osan fiiliksestä tekevät kekseliäs yhdistely ja reipas väritys.

– Kotimme näyttää samalta kuin perheemme. Emme ole turhan tarkkoja tai laittele koko ajan tavaroita ojennukseen. Koti on paikka, jossa sekä lasten että aikuisten on turvallista ja mukavaa olla, Rie Elise filosofoi.

Parinkympin kirppispöydän seurana ovat isoäidiltä peritty vanha kaappi ja aidot designtuolit, Eamesin keinutuoli ja Fritz Hansenin AX. Kutsuva, erkkeriin rakennettu kiinteä sohva on Rie Elisen miehen tekemä, kaikki kankaat ovat Rie Elisen omasta mallistosta.

Huomaa: Huoneen printtikuoseissa on viittä erilaista kuviota ja värejä laidasta laitaan. Koska niiden kuviomaailma on saman henkinen, kokonaisuus näyttää yhtenäiseltä.

Kuusi koristellaan yöllä

Ruukkuun pystytetty joulukuusi on nostettu hyllylle, jotta se vie mahdollisimman vähän tilaa.

– Koristelemme joulukuusen myöhään, kun tytöt ovat jo nukkumassa. Oma isäni on opettanut minut koristelemaan kuusen huolellisesti: myös kuusen "sisäosaan" pitää laittaa koristeita, ei vain uloimmille oksille. Kun olin lapsi, hän näki suunnattomasti vaivaa löytääkseen täydellisen kuusen, mutta minä olen häntä rennompi. Joskus kuusi on ollut epäsymmetrinen, kerran siinä oli kaksi latvaa. Yhtenä vuonna kuusemme oli spreijattu limenvihreäksi.

Rie Elisen mies on ostanut valkoisen senkin 20 vuotta sitten huutokaupasta Ruotsista. Kristallikruunu on perintö Rie Elisen isovanhemmilta.

Huomaa: Tauluista, R-kirjaimesta ja suuresta peilistä on tehty kaunis sommitelma. Koska taulujen alareunat ovat eri korkeuksilla, lipaston päälle sopivat monen korkuiset tavarat.

Maljakot tonttuilevat

– Olen aina rakastanut värejä ja kontrasteja. On fantastista, kun voi sovittaa monia asioita yhteen: modernia ja niukkaa nostalgiseen ja romanttiseen, Rie Elise toteaa.

Pienet lasivaasit ovat hyasinttimaljakoita, joita myös Rie Elise omat vanhemmat keräävät – harrastus on periytynyt tyttärelle. "Tonttuhattujen" paperit ovat Rie Elisen omasta mallistosta, samoin kuin päiväpeite sängyllä.

Huomaa: Makuuhuoneen seinällä on valkoiseksi maalattu oksa, johon Rie Elise on tehnyt joulukalenterin miehelleen. Jokaisena joulukuun päivänä hän saa avata yhden paketin.

Seimen äärellä

– Jos sinulla ei ole valmiina joulukoristearsenaalia, katsele ympärillesi: somistuksena voi käyttää muitakin esineitä kuin perinteisiä joulukoristeita, Rie Elise vinkkaa.

Hänen perheensä seimiasetelma onkin kaikkea muuta kuin tavanomainen: Jeesus makaa sokeripedillä ja lampaiden kavereina on viidakon eläimiä. Alustana on kulahtanut tarjotin.

Keittiön valokoristeeseen perhe on kiinnittänyt sekalaisia killuttimia. Keittiö on vain kymmenenneliöinen, mutta se on kodin suosikkihuone, jonne vieraatkin kokoontuvat.

Huomaa: Rie Elise on kirppishai, jolla on taito tehdä löytöjä. Punainen radio on vanha Bang & Olufsen, eikä se maksanut pariakymppiä enempää.

Paperit ojennuksessa

Rie Elise sai arkistokaapin vaihtokaupassa seitsemän vuotta sitten, kun hänen ystävänsä äiti ihastui Rie Elisen tekemään, uniikkiin adventtikranssiin ja ehdotti vaihtoa. Vanha messinkilamppu on ollut aikaisemmin sairaalassa, varjostin on Rie Elisen mallistosta. Tuoli on Eamesin klassikko.

Huomaa: Arkisetkin esineet näyttävät kauniilta, kun sommittelet ne väreittäin. Kupposeen on kerätty liiloja, punaisia ja pinkkejä lankarullia.

Kirjahylly on nostettu seinälle

Rie Elisen koti ei ole jättimäinen, mutta valkoiset seinät ja ilmava sisustus saavat sen näyttämään avaralta. Neliöhyllyistä kootun kirjahyllyn perhe on kiinnittänyt seinälle. Kevyttakka tuo tunnelmaa. Ruokapöydän tuoleina ovat vanhat Tolixit, jotka Rie Elise on itse kunnostanut.

Huomaa: Kuusenhavut on jätetty rennosti puukorin päälle tuomaan asuntoon tuoksua.

Toimittanut: Tytti Kontula
Kuvat: Lisbett Wedendahl/Bo Bedre

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.