Kosteusvaurion korjaaminen taloyhtiössä

Monta usein turhaakin kiistaa on käyty siitä, kuka vastaa kerros- tai rivitaloasunnon kylpyhuoneessa ilmenneestä kosteusvauriosta. Esimerkiksi 80-luvulla rakennetuissa taloissa on aika tyypillinen seuraavanlainen tilanne, jota kuvaa Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen neuvontainsinööri Matti Mäkinen:

"On tehty kosteuskartoitus kylpyhuoneessa ja todettu, että suihkun alueella on kohonnutta kosteutta. Alue on tutkittu ensin pintamittauksella ja sen jälkeen varmistettu viereisen levyseinän kohdalta, että kosteutta on päässyt myös levyyn. Remonttiin täytyy siis ryhtyä.

Taloyhtiöhän vastaa siitä, että rakenteet pysyvät kuivina. Koska lattian muovimatto on jo yli 20 vuoden iässä, yhtiön on järkevää lähteä sen uusimisesta. Suihkualueen seiniin laitetaan samanlaiset, nykyaikaiset vedeneristeet kuin uudistuotannossakin käytetään."

Selvää tähän asti. Mutta entäpä jos osakas haluaakin nyt tässä samassa yhteydessä sitten ajanmukaistaa kylpyhuonettaan myös sillä tavalla, että myös lattiaan asennetaan laatoitus - vaikkapa lattialämmityksen kera?

"Taloyhtiöhän vastaa lähinnä siitä tasosta, joka vastaa alkuperäistasoa, eli tässä tapauksessa sitä voisi sanoa muovimattotasoksi. Jos osakkaan haluama vedeneriste-laattayhdistelmä on muovimattoasennusta kalliimpi, hintaerosta neuvotellaan hänen kanssaan. Samoin seinien laatoituksen kohdalla yhtiö palauttaa niihin alkuperäisiä lähinnä vastaavat laatat - esimerkiksi valkoiset korvataan valkoisilla ja siniset sinisillä."

Taloyhtiöissä käydään paljon keskustelua juuri siitä, minkälaiset vedeneristeet asunnoissa täytyy olla. Onko kaikkiin vanhoihin asuntoihin laitettava asuntokohtaisen kylpyhuoneremontin yhteydessä sellaiset vedeneristeet, jotka täyttävät 1990-luvun lopulla tiukentuneet, uudisrakentamista koskevat määräykset?

"Näin asia ei ole, vaan yhtiö korjaa roiskevesialueen hyvän rakennustavan mukaiseen kuntoon. Suojassa oleville seinille yhtiön ei tarvitse tehdä mitään. Esimerkiksi alussa mainitussa tapauksessa suihkunurkkaus laitetaan c2-määräysten tasoiseen vesieristeeseen, mutta muille seinille ei tehdä mitään."

Tilanne on tietysti erilainen siinä tapauksessa, kun taloyhtiö päättää panna kaikki kylpyhuoneet uuteen uskoon esimerkiksi putkiremontin yhteydessä. Silloin yhtiön on järkevää uusia ne uudistaloilta vaadittavaan vedeneristystasoon.

Monelta turhalta kosteusvauriokiistalta vältyttäisiin, jos asunto-osakeyhtiölaki olisi vähemmän tulkinnallinen. Onneksi lakia ollaan nyt uudistamassa vastuunjakoa selkiyttävään suuntaan.

(JKA 13.2.2005)

Lue myös:

    Uusimmat