Mainos

Kosovon taistelut leviävät Albanian puolelle

Serbijoukot surmasivat tänään seitsemän aseistautunutta Kosovon albaania lähellä Albanian rajaa, kertoivat serbilähteet. Serbien mukaan surmatut olivat aseistautuneita Kosovon vapautusarmeijan UCK:n jäseniä, jotka pyrkivät rajan yli Kosovosta Albaniaan.

Kosovonalbaanit olivat pakomatkalla serbijoukkojen piirittämästä Junikin kylästä, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Albanian rajasta. Junikin kylä on ollut UCK:n vahvaa tukialuetta rajan pinnassa.

Albanian puolelle on jälleen iskeytynyt serbijoukkojen kranaatti, ilmoitti Albanian sisäministeriö tänään.
-Noin kilometrin päässä Albanian rajasta käydyn taistelun tuoksinassa serbijoukkojen ampuma kranaatti osui noin 200 metriä Albanian puolelle, kertoi ministeriön edustaja. Myös viikko sitten serbien kranaatteja sinkosi Albanian puolelle. Sunnuntaina Albanian ja Jugoslavian armeijoiden välillä puhkesi taisteluja Albanian rajalla.

Albanian sotilaat olivat tulittaneet serbijoukkoja Morinin raja-asemalla, kun joukot yrittivät tunkeutua Albanian puolelle. Albanian joukot sekä paikalliset asukkaat vastasivat serbijoukkojen tuleen, kertoivat viranomaiset. Jugoslavian uutistoimisto Tanjug kertoi puolestaan aiemmin, että Jugoslavian armeijan joukkoja oli raja-asemalla tulitettu, kun ne olivat yrittäneet estää taistelevia kosovonalbaaneja siirtymästä Albanian puolelle. Jugoslavian viranomaiset olivat vakuuttaneet albanialaisille, että välikohtaus ei ollut tahallinen, kertoi Albanian sisäministeriö.

Taistelut kiihtyivät viikonvaihteessa

Serbijoukkojen ja kosovonalbaanien perjantaina alkaneet kiivaat taistelut jatkuivat edelleen tänään. Joukot taistelevat ennen muuta keskeisten teiden hallinnasta, jotka johtavat maakunnan pääkaupungista Pristinasta länteen Peciin sekä etelään Prizrenin kaupunkiin. Albaanilähteet myönsivät tänään, että serbijoukot onnistuivat viikonvaihteen aikana ottamaan haltuunsa Pristinan ja Pecin välisen tien varrella sijaitsevan Lapusnikin kylän Kosovon vapautusarmeijalta eli UCK:lta. Viikko sitten UCK epäonnistui yrityksessään vallata Orahovacin kaupungin.

Kosovon taistelujen leviäminen Albanian puolelle on juuri se, mitä länsivallat ovat jo kuukausia pelänneet. Nato on jo pitkään uskonut, että kosovonalbaanit kouluttavat sotilaitaan Albanian pohjoisosassa. Kosovonalbaanien itsenäisyyshankkeen nostattaman väkivallan pelätäänkin leviävän rajojen yli, ja aiheuttavan pahimmassa tapauksessa uuden Balkanin sodan. Kosovo on osa Serbiaa, mutta sen parimiljoonaisesta väestöstä noin 90 prosenttia on etniseltä taustaltaan albaaneja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.