Mainos

Kosovon pakolaiset: Ruumiita röykkiöittäin

Kosovosta paenneiden albaanien tuoreimmat kertomukset viittaisivat siihen, että serbijoukkojen julmuudet vain yltyvät.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tekemissä haastatteluissa pakolaiset ovat kertoneet johdonmukaisesti miesten joukkosurmista ja ojiin kerätyistä ruumiskasoista.

UNHCR:n tiedottaja Kris Janowski arvioi tänään, että eilen ja tänään Albaniaan tulleiden yli kahdentuhannen pakolaisen kertomukset voivat olla todiste eräästä tähän saakka mittavimmasta yksittäisestä kauhuteosta Kosovossa.

Eilen Albaaniaan saapuneet pakolaiset tulivat kaikki Djakovican lähistöltä Kosovon länsiosasta. He kertoivat serbien pakottaneen albaanit ulos kodeistaan, mikä jälkeen talot sytytettiin tuleen. Tämän jälkeen albaanit olivat nousseet traktoreihin ja peräkärryihinsä ja lähteneet pakomatkalle.

-Kun traktorit olivat matkalla kohti rajaa, miehet 15-vuotiaasta keski-ikäiseen oli järjestelmällisesti poistettu peräkärryistä. Haastattelimme käytännössä jokaikisen traktorillisen, ja kuudessa seitsemästä traktorista miehet oli viety pois, Janowski sanoi.

Rajalle oli onnistunut UNHCR:n mukaan pääsemään vain pari asekuntoisessa iässä ollutta miestä. Monet pois viedyistä miehistä oli pakolaisten mukaan tapettu, ja UNHCR:n laskujen mukaan kyseessä saattaa olla 100-200 miestä. Pakolaisjärjestö korostaa, ettei tietoja uusista julmuuksista ole voitu varmentaa puolueettomista lähteistä. Samalla UNHCR toteaa, että pakolaisten kertomukset ovat yhteneviä ja tukevat toisiaan. Aikaisin keskiviikkona Albaniaan tulleet pakolaiset kertoivat lähellä Mein kylää sijaitsevasta pellosta, jolle oli koottu "paljon miehiä". Pellon laidalla olevassa ojassa pakolaiset olivat nähneet "kasoittain ruumiita".

Janowskin mukaan pakolaisten kertomukset viittaavat siihen, että törkeimpiä julmuuksia Kosovossa harjoittavat naamioituneet puolisotilaalliset joukkiot. Poliisille ja armeijalle jää "ikään kuin hienovaraisempi etninen puhdistus", Janowski kuvaili. Armeija pelotteleekin asukkaat usein kodeistaan uhkaamalla, että puolisotilaalliset joukot tulevat pian paikalle.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.