Mainos

Kosovon itsenäisyyspäivä yhä auki

Kosovon pääministeri on pitänyt odotetun puheen maakunnan tulevasta itsenäisyydestä. Pääministeri Hashim Thaci kieltäytyi kuitenkin vastaamasta kysymykseen, minä päivänä Kosovo julistautuu itsenäiseksi.

Kosovon albaanien uskotaan julistavan maakunnan itsenäiseksi ylihuomenna tai viimeistään maanantaina. Yhdysvallat ja useat EU-maat, myös Suomi, aikovat tunnustaa itsenäisyyden nopeasti.

Sen sijaan Venäjä ja Serbia varoittavat, että Kosovon maakunnan itsenäistyminen luo vaarallisen ennakkotapauksen ja saattaa johtaa yhä paheneviin konflikteihin ympäri maailman.

Varoitus annettiin perjantain vastaisena yönä, kun YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Kosovon itsenäistymistä koskevaa kiistaa.

- Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun tällainen etnisesti suuntautunut itsenäistymisliike saisi turvallisuusneuvoston tärkeimpien jäsenten tuen, sanoi Serbian ulkoministeri Vuk Jeremic neuvoston istunnossa.

Serbit "kriisikokouksessa"

Serbian ja Venäjän mielestä Kosovon yksipuolinen itsenäistymisjulistus rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Kosovon serbit ovat suunnittelemassa laajoja mielenosoituksia, mikäli maakunnan albaanivetoinen hallitus julistaa Kosovon itsenäiseksi. Itsenäistymisen kynnyksellä olevassa Kosovossa on kahdenlaista jännittystä. Toiset valmistautuvat juhlaan, toiset vastarintaan.

Kosovon serbialueiden edustajat pitivät tänään kriisikokousta muistuttavan tilaisuuden Pohjois-Mitrovicassa. Serbian kansallislaulun ja rukouksen jälkeen EU sai kuulla kunniansa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.