Kosovo valmistautuu itsenäisyyteen

Myös enemmistö EU-maista on valmis tukemaan Kosovon itsenäisyyttä. Kosovon albaanien mukaan maakunta julistautuu itsenäiseksi jo ennen ensi toukokuuta.

Lähes koko Euroopan unioni valmistautuu hyväksymään Kosovon itsenäisyyden ilman YK:n siunaustakin.

Suuria vaikeuksia 27 jäsenmaan joukossa on lähinnä Kyproksella. Maa on huolissaan siitä, millaisen viestin yksipuolisen itsenäisyyden tunnustaminen antaisi saarivaltion turkkilaiselle pohjoisosalle.

Pienempiä varaumia on lähinnä Romanialla, Slovakialla ja Kreikalla.

Ulkoministeri Ilkka Kanervan mukaan vastustavien ryhmä ei ole kuitenkaan merkittävä. Suomi ei ole tehnyt virallista päätöstä Kosovon itsenäisyyden tunnustamisesta, mutta tukee silti EU:n yleistä linjaa.

Kanervan mukaan unioni haluaa tukea prosessia, koska Kosovon itsenäisyysjulistus näyttää tulevan EU:n linjasta riippumatta.

Unioni valmistautuu myös käynnistämään Kosovossa suuren poliisioperaation ilman YK:n uutta päätöslauselmaa. EU:n mielestä aiemmat YK:n linjaukset riittävät.

Kosovo-neuvottelujen määräaika umpeutui virallisesti tänään. Itse neuvottelut päättyivät tuloksettomina jo aiemmin.

Alueen itsenäisyysjulistus on siten yhä lähempänä. Albaanien edustajan Skender Hysenin mukaan Kosovosta tulee itsenäinen ennen toukokuuta.

Hän ei tarkentanut ajankohtaa, mutta alueen itsenäisyysvalmistelut aiotaan aloittaa nopeasti.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Kosovon asemaa vielä ensi viikolla. Ratkaisua ei kuitenkaan odoteta, koska Venäjä vastustaa alueen itsenäisyyttä.

Pinnan alla epävarmuutta

Vaikka enemmistö EU:sta vakuuttaa yhtenäisyyttään, ovat monet maat pinnan alla yhä epävarmoja tilanteesta.

Esimerkiksi Slovakia ei haluaisi Kosovon itsenäisyyden myötä yllyttää unkarilaista vähemmistöään minkäänlaiseen separatismiin.

Ongelma on myös periaatteellinen. Kosovon itsenäistyminen ilman Serbian tai YK:n hyväksyntää ei ole tiukasti tulkitun kansainvälisen oikeuden mukaista etenkään, kun alueella ei vallitse sotatila.

Tätä perustelua käyttää etenkin Venäjä. EU pitää Kosovoa kuitenkin poikkeustapauksena.

Kanerva myönsi, että vakaampiakin laillisia pohjia Kosovon itsenäistymiselle olisi olemassa, muttei halunnut tarkemmin arvioida alueen kansainvälisoikeudellista asemaa.

Serbialle etsitään porkkanoita

EU etsii nyt ratkaisua, jolla Kosovo voisi irtautua Serbiasta, mutta joka ei kuitenkaan merkitsisi välitöntä ja täyttä itsenäisyyttä. Selvää on, että Kosovo on lähivuodet riippuvainen kansainvälisestä avusta.

Unioni yrittää myös löytää Serbialle uusia porkkanoita Kosovon menettämisen hyvittämiseksi.

Yksi mahdollisuus on EU-jäsenyysehdokkuuden myöntäminen. Etenkin Belgia ja Hollanti ovat kuitenkin vastustaneet myönnytyksiä Serbialle ilman että sotarikoksista syytetty Ratko Mladicia on luovutettu Haagin sotarikostuomioistuimeen.

Suomikaan ei halua, että Serbialle annetaan etuoikeutettua asemaa EU-jäsenyyden suhteen vain Kosovo-kysymyksen takia. Kanervan mukaan kaikkien ehdokkaiksi pyrkivien on täytettävä samat perusvaatimukset.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue MTV:n Pristinan kirjeenvaihtaja Merja Sundströmin jutut

Lue myös:

    Uusimmat