Onnistunut lomailu ei ole kiinni paksusta rahapussista, vaan tärkeintä on puuhastella perheen kesken yhdessä. Mikä kokoaisikaan porukan paremmin koolle kuin yhteinen leivontahetki?
Lapset rakastavat vanhempiensa kanssa puuhastelua. Yhdessä leipominen on paitsi hauskaa myös hyödyllistä, sillä samalla tulet siirtäneeksi tärkeitä kädentaitoja yhden sukupolven eteenpäin.
Monimutkaisten reseptien sijaan kannattaa luottaa helppoihin ja hauskoihin ideoihin, jotka maistuvat koko perheelle. Tuoksuvien pullien ja piirakoiden lisäksi voi ruokalistalla olla pientä suolaista, kuten herkullisia sämpylöitä.
Aamulla leivottavat sämpylät
Haluatko ihania aamiaissämpylöitä suoraan uunista? Näitä kannattaa kokeilla, voit jäädä koukkuun tuoreeseen leipään.
Kun leivot taikinan itse illalla, tiedät mitä syöt! Hidas kohotus tuo aromia taikinaan. Taikinaan sopivat niin sämpyläjauhot, hiivaleipäjauhot kuin erilaiset hiutaleetkin, myös leseitä voi lisätä.
noin 12 kpl
3 dl maitoa, vettä tai piimää
15 g hiivaa (⅓ pkt)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl pullomargariinia tai rypsiöljyä
n. 7 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta tai
5 dl Myllyn Paras Emännän Vehnäjauhoja + 1½ dl Myllyn Paras
Kaurahiutaleita + 1½ dl Myllyn Paras Ruishiutaleita
Tee taikina illalla valmiiksi: Liuota hiiva kylmään nesteeseen, hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.
Aamulla leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettyinä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Perinteiset korvapuustit
Noin 16 kpl
½ l maitoa, voi olla laktoositonta
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 14 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 900 g)
1
00 g voita tai margariinia
Väliin:
50-100 g voi- tai margariinisulaa
1/2-1 dl sokeria tai fariinisokeria
1-2 rkl kanelia
Voiteluun ja päälle:
muna
raesokeria
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteenmuotoon (noin. 50 x 50 cm).
Levitä taikinalevyille sulaa ja notkeaa rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.
Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.
Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.
Mustikka-kaurakeksit
Iki-ihanien kaurakeksien kavereiksi sopivat myös muut marjat, kuten puolukat ja karpalot.
30-40 kpl
125 g sulatettua margariinia
1 dl kuivattuja mustikoita (Biokia 1 pss, 50 g)
1 dl sokeria
4 dl Myllyn Paras Iso (tai tavallisia) Kaurahiutaleita
¾ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 tl soodaa
¾ dl kevytkermaa (laktoositon käy) tai kaurakermaa
Sekoita kuivat aineet sulatettuun rasvaan ohjeen järjestyksessä. Sekoita sooda kermaan ja lisää seos taikinaan. Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita uunipellille ja painele ne tasaisiksi. Paista 200-asteisessa uunissa 5–8 min.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy