Korvaamattoman arvokkaat kirjat löytyivät lattian alle kätkettyinä – taustalla taidevarkaus kuin suoraan jännityselokuvasta

0:31
Katso videolta poliisin kuvat viedyistä teoksista.

Brittipoliisi löysi yhdessä romanialaisten ja italialaisten virkaveljiensä kanssa arviolta 200 kulttuurillisesti arvokasta teosta kätkettynä romanialaisen talon lattian alle, tiedottaa Metropolitan Police Isosta-Britanniasta. Kirjat olivat olleet kateissa yli kolme vuotta.

Teokset oli varastettu Lontoosta tammikuussa 2017 osana erittäin erikoistunutta murtoa. Teosten joukossa olivat muun muassa italialaisen astronomi Galileo Galilein, fyysikko Isaac Newtonin ja 1800-luvun maalari Francisco Goyan teoksia. Kirjojen arvioitiin olleen yhteensä yli 2,5 miljoonan punnan eli noin 2,7 miljoonan euron arvoisia, mutta niitä kuvaillaan korvaamattomaksi.

Laskeutuivat saaliin luo katton tehdystä reiästä

Varkaus muistuttaa jännityselokuvaa. Kirjat olivat matkalla Las Vegasiin kirjoihin erikoistunutta huutokauppaa varten ja olivat välipysähdyksellä varastossa Lontoon Felthamissa. Murtovarkaat leikkasivat rakennukseen kattoon reiät ja laskeutuivat alas välttäen kirjoja vartioivat hälyttimet. Murtovarkaat löysivät ja veivät kirjat 16 säkissä ja poistuvat samaa kautta kuin tulivat.

– Nämä kirjat ovat äärimmäisen arvokkaita, mutta mikä vielä tärkeämpää, ne ovat korvaamattomia ja ovat hyvin tärkeitä kansainväliselle kulttuuriperinnölle, tutkija Andy Durham kommentoi poliisin tiedotteessa.

Hänen mukaansa kirjat olisivat kadonneet ikiajoiksi ilman poliisien tekemää kovaa työtä.

Takana keikkoihin erikoistunut rikollisryhmä

Poliisi kuvailee teon takana olleen romanialainen järjestäytynyt rikollisryhmä, joka on vastuussa useista varastomurroista eri puolilla Isoa-Britanniaa. Tekijät saapuivat maahan varta vasten keikkoja varten, ja poistuivat pian tämän jälkeen maasta. Rikoksissa kohdistuivat suureen määrään arvo-omaisuutta, joka kuljetettiin pois maasta.

Poliisilla on todisteita ryhmän liittymisestä 11 muuhun rikokseen eri puolilla maata noin kahden miljoonan punnan arvosta. Rikoksissa hyödynnettiin pitkälle samoja tekotapoja. Syytteessä teoista on ollut yhteensä 13 henkilöä, joista 12 on jo katsottu oikeudessa syylliseksi rikoksiin.

Tapauksesta uutisoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja