Korpela moukaroi Suomelle ensimmäisen pistesijan

Merja Korpela varmisti Suomen yleisurheilujoukkueelle EM-kisojen ensimmäisen pistesijan perjantaina.

Korpela heitti moukarissa kahdeksanneksi, mutta joukkueen iloa enemmän sijoitus pönkitti Korpelan uskoa tulevaan.

- MM-kisoihin tulee vain muutama tyttö lisää. Kyllä tästä uskoa tuli, että sielläkin on mahdollisuuksia. Kahden vuoden päästä on sitten taas EM-kisat, Korpela mietti jo tulevia Helsingin 2012 kotikisoja sekä niitä seuraavia olympialaisia.

Korpela, 29, ehti koluta kahdet MM-kisat, kahdet EM-kisat ja yhdet olympialaiset ennen kuin paikka 12 parhaan loppukilpailussa varmistui. Ja kun kerran finaaliin ylsi, Korpela urakoi saman tien kaikki kuusi yritystä. Se onni siunaantuu vain kahdeksalle parhaalle.

Korpela heitti EM-finaalissa parhaan heittonsa heti avauskierroksella, jolla nelikiloinen rautapallo tömähti 68,21 metriin. Seitsemäs sija jäi 64 sentin päähän, mutta kuudenneksi yltääkseen Korpelan olisi pitänyt jo ylittää 70 metriä ensi kertaa urallaan.

- Ensimmäinen heitto tuntui tosi hyvältä. Heitossa oli virheitä, mutta sain siihen pitkästä aikaa imua. Tuli sellainen olo, että saan heittoihin vielä lisää mittaa, Korpela kertasi.

Ihan niin ei käynyt. Toisella syntyi tulos 67,15 ja kolmannella 66,20. Lopun kolmella kierroksella Korpelan moukarin varsi osui heittohäkkiin. Häkki oli Seinäjoella fysioterapiaa opiskelevan Korpelan mielestä hiukan omituinen.

Ennätystä parantamaan

Vaikka tuloksen jääminen 68-metriseksi harmitti hiukan Korpelaa, sijoitukseensa hän oli enemmän kuin tyytyväinen. EM-kisojen tavoiteasettelu oli nousujohteinen, sillä ensin piti hankkia kisapaikka, sitten yltää finaaliin ja siellä kahdeksan joukkoon. Päämäärä täyttyi täsmälleen.

Korpelan ennätys on 69,56, jonka hän heitti universiadeissa viime vuonna. Mia Strömmerin yhdeksän vuotta vanha Suomen ennätys (69,63) on Korpelalta siis seitsemän sentin päässä.

- En ole nyt kauheasti ajatellut syksyn kisoja, koska olen miettinyt vain näitä EM-kisoja viimeisen vuoden. On tässä nyt vielä varmaan jokin muukin kisa kuin Kalevan kisat ja Ruotsi-maaottelu, Korpela sanoi.

Kisan suosikit pitivät, eikä mitaleita myyty halvalla. Kolmen vuoden takainen MM-voittaja, saksalainen Betty Heidler paiskasi viidennellä kierroksella kauden parhaansa 76,38 ja voitti uransa ensimmäisen Euroopan mestaruuden.

Mestaruutta puolustanut venäläinen Tatjana Lysenko oli karsinnan valtias, mutta loppukilpailussa syntynyt 75,65 ei riittänyt kuin hopeaan. Viime vuonna MM-kultaa heittänyt puolalainen Anita Wlodarczyk oli kolmas heitettyään toisellaan 73,34.