Koronarokotuksia voidaan painottaa pahimmille epidemia-alueille

3:27
Koronarokotteiden hyytymishäiriöt ovat erittäin harvinaisia, koronasairaus merkittävämpi riski – katso video

Koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti painottaa pahimmille epidemia-alueille. Hallituksen asetuksen mukaan tähän käytetään Suomeen saapuvat Modernan rokotteen toimituserät kokonaisuudessaan ja kolmasosa Astra Zenecan rokote-eristä.

Painotetussa jakelussa otetaan huomioon alueen väestömäärä sekä edellisten viikkojen tautitapausten ja erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrä.

Rokotteita voidaan kohdentaa vain sellaisille alueille, joiden ilmaantuvuusluku on yli sadan. Tämä luku ylittyy nyt Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla.

Ilmaantuvuusluku mittaa sitä, montako koronatartuntaa jollakin alueella on kahdessa viikossa 100  000:ta asukasta kohti.

Asetus on voimassa maanantaista alkaen toukokuun loppuun asti.

Vaikutusta potilasmääriin

Suomeen on päätösmuistion mukaan tulossa kohdennettavia Modernan rokotteita noin 170  000 ja Astra Zenecan rokotteita 87  000. 

– Kun kohdentamisen ajanjakso on käytännössä tätä lyhyempi, myös kohdennettavien rokotteiden määrä on pienempi. Kohdennettavien rokotteiden lukumäärän arvioidaan kuitenkin olevan riittävä hyötyjen saavuttamiseksi, muistiossa arvioidaan

Kohdennetun rokotejakelun teho riippuu paitsi rokotemääristä myös tautitilanteesta. THL arvioi muistiossaan, että jos rokotteita saataisiin 200  000 viikossa, sairaalahoitojaksojen määrä vähenisi nykyisessä tautitilanteessa 206–280:lla.

Kohdentamisen ehtona on, että riskiryhmillä ja yli 70-vuotiailla on ollut mahdollisuus saada ensimmäinen rokoteannos. Kohdentaminen ei myöskään saa estää henkilöä saamasta rokotussuojan muodostumiseen tarvittavaa tehosterokotetta. 

Alueellisella kohdistamisella ei olisi vaikutusta sairaanhoitopiirien alueiden sisäiseen rokotusjärjestykseen.  

Iän mukaan porrastetusti

Asetuksessa myös vahvistetaan rokotusjärjestyksen eteneminen sen jälkeen, kun riskiryhmät, sosiaali- ja terveydenhuollossa koronapotilaita hoitava henkilöstö ja iäkkäät on rokotettu. Rokotukset annetaan ikäryhmittäin iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä siten, että rokotusvuorossa ovat ensimmäiseksi 60–69-vuotiaat, sen jälkeen 50–59-vuotiaat, 40–49-vuotiaat, 30–39-vuotiaat ja lopuksi 16–29-vuotiaat.

Tätä nuorempia ei toistaiseksi rokoteta, sillä koronarokotteiden myyntiluvat on myönnetty vain 16 tai 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja