Koronarokotteen saavat eturintamassa riskiryhmät, mutta Suomi aikoo noudattaa varovaista linjaa – "järjestys riippuu siitäkin, keneen se parhaiten tehoaa"

STM:n ex-osastopäällikkö Päivi Sillanaukee kertoo Suomen koronarokotestrategiasta – kenet rokotetaan ensimmäisenä? 5:32
Tulevan koronarokotteen antamisjärjestykseen vaikuttavat useat seikat, kuten rokotetestien tulokset sekä valitun rokotteen teho eri ihmisryhmillä, kertoo STM:n ex-osastopäällikkö Päivi Sillanaukee MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelman vieraana

Tulevan koronarokotteen antamisjärjestykseen vaikuttavat useat seikat, kuten rokotetestien tulokset sekä valitun rokotteen teho eri ihmisryhmillä, kertoo STM:n ex-osastopäällikkö Päivi Sillanaukee MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelman vieraana.

Sillanaukee muistutti, että rokotuksen saaminen käyttöön on vielä monen askeleen takana. Rokotteen saaminen myyntiin Euroopassa vaatii vahvan näytön tehosta ja turvallisuudesta.

– Haluamme, että suomalaisilla on turvallisuudentunne valitusta rokotteesta ja siitä, että on hyvin vahva tieteellinen todistuspohja, että haitat ovat huomattavasti pienemmät kuin hyödyt.

Ulkoministeriöön juuri siirtyneen Sillanaukeen mukaan rokotuksesta on myös mahdollista kieltäytyä. Rokottamisten eturivissä ovat luonnollisesti sote-puolen henkilöstöön kuuluvat ihmiset sekä riskiryhmät.

Sillanaukeen mukaan rokotuksissa noudatetaan myös varovaisuutta lapsien ja vanhusten osalta.

– Järjestys riippuu siitäkin, mikä rokote saa myyntiluvan eli se, keneen se parhaiten tehoaa.

– Ikäihmiset eivät ole olleet kovin laajasti vielä tutkimuksissa kohderyhmänä, mikä takia Suomessa suhtaudumme asiaan varovaisuudella sekä ikäihmisten että lapsien osalta.

Sillanaukeen mukaan rokotevalmistajilta tarvitaan tietoa siitä, miten koronarokotteet reagoivat lasten ja vanhusten elimistössä.

Lue myös:

    Uusimmat