Koronan seuraukset näkyvät trendinä asuntokaupassa: "Ihmiset kaipaavat turvallista tilaa"

8:19
Aiheesta keskusteltiin myös aamun Uutisaamussa.

Koronaviruspandemia iski päälle vuosi sitten ja virus on vaikuttanut merkittävästi talouden lähes joka saralle.

Oikotien Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo MTV:n Uutisaamussa, että asuntokauppaan korona vaikutti notkahtavasti viime maalis-huhtikuussa.

– Silloin huomasimme, että esimerkiksi uudiskohteissa kysynnässä oli iso notkahdus ja käytetyissä asunnoissa notkahdusta myös.

Leinosen mukaan asuntomarkkina lähti kuitenkin tämän jälkeen melko nopeasti lentoon ja loppuvuosi meni mallikkaasti. Leinonen kertoo huomiota herättävää tällä hetkellä olevan, että asuntojen kysyntä on varsin korkealla tasolla.

– Ihmiset etsivät nyt uusia koteja ennätystahtia hyvinkin aktiivisesti ja kysyntä oli koko viime vuoden ennätystahdissa.

”Tarjolla olevista asunnoista kilpailtiin viime vuonna”

Leinosen mukaan viime vuonna oli huomioitavaa se, että myytäviä asuntoja tuli markkinoille edellisvuotta vähemmän.

– Koska kysyntä oli korkealla tasolla, niin ihmiset jopa kilpailivat näistä tarjolla olevista kohteista.

Leinonen kertoo, että tilanteella saattoi olla joillakin alueilla vaikutusta myös asuntojen hintoihin. Loppuvuodesta myytävien asuntojen määrä lähti kuitenkin nousemaan ja nousi edellisvuoden ohi.

– Tammikuussakin oltiin reippaasti ohi edellisvuoden ja nyt alkavat taas kysyntä ja tarjonta vastaamaan, eli jokaiselle riittää koteja.

Ilmiö havaittiin myös asuntolainapuolella

Suomen Pankin vanhempi neivonantaja Ville Tolkki kertoo, että asuntolainapuolella oli havaittavissa sama ilmiö kuin asuntokaupassakin.

– Keväällä oli vähän epävarmuutta ja silloin asuntolainojen nostot notkahtivat. Mutta kesän myötä kirittiin kiinni ja syksyllä ne nousivat niin paljon, että koko vuoden asuntolainanostot olivat yhteensä 4,5 prosenttia korkeammat kuin vuonna 2019.

Tolkin mukaan loppuvuodesta keskimääräiset korot laskivat ennätyksellisen alhaisiksi.

”Ihmiset kaipaavat lisää tilaa”

Leinosen mukaan viime vuoden asuntokaupoissa on havaittavissa etätyön yleistyminen ja se, että ihmiset kaipaavat lisää tilaa.

– Ihmiset ovat alkaneet kaivat ylimääräistä työhuonetta ja meillä hakukriteereissä piha ja parveke ovat nostaneet suosiotaan. Selkeästi ihmiset kaipaavat sellaista omaa turvallista tilaa, missä viettää aikaansa.

Leinonen kertoo, että omakotitalo on ihmisille unelma asumistyyppi.

– Etätyö mahdollistaa sen, että ei tarvitse asua niin lähellä työpaikkaa. Se mahdollistaa laajemmin sen, missä se koti voi sijaita.

Leinosen mukaan nyt on havaittavissa ilmiö, että ihmiset muuttavat saman kaupungin sisällä, mutta enemmänkin kaupungin reuna-alueille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja