Koronalentojen maineen saanut Turku–Skopje-reitti avataan uudelleen, vaikka Turku on taudin pahassa leviämisvaiheessa – kaupunginjohtaja: "Tosi ikävä asia"

MTV Uutiset selvitti: Tällainen on koronalennoista tunnettu Skopje – miksi Suomesta matkustetaan Pohjois-Makedoniaan? 3:38
Tällainen on koronalennoista tunnettu Skopje – miksi Suomesta matkustetaan Pohjois-Makedoniaan?

Marraskuusta lähtien keskeytettyinä olleet lennot Turun ja Skopjen välillä jatkuvat jälleen.  

Turun ja Skopjen väliset reittilennot nousivat otsikoihin "koronalentoina", sillä useilta lennoilta löytyi huomattavia määriä koronatartuntoja. Lennot ovat olleet tauolla marraskuusta lähtien, mutta nyt niiden on tarkoitus jatkua kuluvan viikon lauantaina. 

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve (kok.) kertoi MTV Uutisille, ettei Turun kaupunki ollut mukana lentojen jatkopäätöksen tekemisessä. 

– Lentoyhtiö on omaehtoisesti pitänyt taukoa marraskuun alusta lähtien. Nämä eivät ole virkamiespäätöksiä, Arve muistuttaa.

Arven mukaan Wizz Air -lentoyhtiön päätös jatkaa lentoja tulee vaikeaan kohtaan. 

– Tosi ikävä asia. Kannan huolta henkilöstön jaksamisesta. He ovat tosi kovalla muutenkin. Nyt olisi normaalisti lomakausi, mutta nyt päälle tulevat vielä lennotkin. 

Koronatesti on vapaaehtoinen – "ei ole muita vaihtoehtoja"

Turku järjestää kaupunginjohtajan mukaan Skopjen lennoille terveysviranomaisten vastaanoton. 

– Siellä tarjotaan koronatesti ja infoa Suomen ohjeistuksista, kun maahan saavutaan niin sanotusta punaisesta maasta, kaupunginjohtaja Arve kertoo.

Skopje sijaitsee Pohjois-Makedoniassa, jossa havaittiin eilen 865 uutta koronavirustartuntaa.

Kentällä koronatesti on vapaaehtoinen. 

– Suomessa ei ole muita vaihtoehtoja. Aika isolla prosentilla ihmiset ovat onneksi testin ottaneet. 

"Sivistynyt arvaus on..."

Arve muistuttaa, että suurin osa Skopje-Turku-välillä liikennöivistä matkustajista ei ole turkulaisia. 

– Tätä lentoa hyödynnetään koko Suomesta. Meillä on ohjeistus ja suositus, että joulu vietetään perheen piirissä. Toivottavasti tämä otetaan hyvin vahvasti huomioon, eikä lähdetä ulkomaille, Arve toivoo.

Turun kaupungilla ei Arven mukaan ole tietoa, minkälaisista matkustajista on tällä kertaa kyse. 

– Sivistynyt arvaus on, että joulun lomakaudella nähdään sukulaisia.

Turussa korona alueellista

Turussa koronan ilmaantuvuus on edellisen 14 vuorokauden ajalta 166, kun se edellisellä jaksolla oli 69. Reilu kasvu on erityisen merkittävää siksi, että esimerkiksi Uudellamaalla vastaava luku laski samana ajankohtana 199:stä 181:een. 

– Turussa on käytännössä kaikki rajoitteet voimassa, mitä kaupunki pystyy toimivaltansa puitteissa käyttämään, kaupunginjohtaja Arve sanoo. 

Arve painottaa, että Turussa korona on “pitkälti alueellinen kysymys” ja tautia havaitaan korostetusti maahanmuuttajataustaisilla alueilla. 

– Olemme tehneet valtavasti töitä maahanmuuttajien kanssa. Olemme lisänneet koronatiedotuksen kielivalikoimaa ja meillä on esimerkiksi liikkuva koronatestibussi, johon voi mennä ilman ajanvarausta tai lähetettä. 

Arve kertoo, että koronasta pahasti kärsivät alueet ovat olleet myös itse aktiivisia tilanteen korjaamisessa. 

– He ovat itse pohtineet, miten maskin käyttöä saadaan lisättyä ja miten rajoittaa kontakteja. Normaalisti lähipiiri on ollut turvaverkko, mutta nyt se onkin riskitekijä. 

"Onko sitten väsymystä"

Arven mukaan toinen Turun koronaongelmakohta ovat työpaikat. 

– Onko sitten väsymystä vai mitä, mutta kaikkia ohjeistuksia ei ole mietitty. Nyt en viittaa teolliseen tuotantoon, koska esimerkiksi telakat ovat näistä asioista tarkimmin huolehtivia.

– Mutta niissä paikoissa, joissa etätyöt ovat mahdollisia, ei ole tätä vaihtoehtoa käytetty tarkasti loppuun asti. Siitä olisi tosi tärkeää huolehtia, Arve muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat