Korkein oikeus: Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettava

Korkeimman oikeuden mukaan uusnatsiyhdistys Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettava. Sen mukaan yhdistys on toiminut olennaisesti vastoin lakia.

Uusnatsiyhdistyksen tavoitteet ovat KKO:n mukaan olleet perustuslaissa ja rikoslaissa säädettyjen "kansanvaltaisen yhteiskunnan perusteiden ja niiden tausta-arvojen" vastaisia. 

KKO:n mukaan yhdistyksen verkkosivuilla on julkaistu lainvastaisia, eri kansanryhmiä vastaan kiihottavia kirjoituksia. Lisäksi yhdistyksen toimintaan liittyi KKO:n mukaan väkivaltaa.

KKO katsoi, että yhdistyksen lainvastainen toiminta loukkasi tai pyrki loukkaamaan perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattuja perus- ja ihmisoikeuksia. 

Lainvastainen toiminta oli KKO:n mukaan merkittävä osa yhdistyksen toimintaa. 

Yhdistys vetosi sananvapauteen

Yhdistyksen lakkauttaminen tuli korkeimman oikeuden puitavaksi sen jälkeen, kun Turun hoviokeus oli päättänyt lakkauttamisesta viime vuonna.

Uusnatsiyhdistyksen hallituksen jäsenet vetosivat korkeimmalle oikeudelle jättämässään valituksessa yhdistysmisvapauteen ja sananvapauteen.

Korkein oikeus katsoi, että yhdistyksen toiminta oli näiden oikeuksien väärinkäyttöä, koska yhdistyksen tavoitteena oli kansanvaltaisten rakenteiden kumoaminen tai muiden perus- ja ihmisoikeuksien olennainen vähentäminen. 

– Yhdistyksen tavoitteet ja toiminta eivät saa yhdistymisvapauden tai sananvapauden suojaa, KKO linjasi.

Korkein oikeus kielsi uusnatsiyhdistyksen toiminnan väliaikaisesti jo aiemmin ennen asian varsinaista ratkaisua.

Nyt kiellosta tulee lopullinen.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja