Korkean virkamiehen tviitti valuvioista raiskausten mahdollistajina nostatti somemyrskyn: "Varovaisesti uskaltaisin hatusta väittää, etteivät ulkomaalaiset raiskaajamme olleet tullessaan raiskaajia"

Sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön esimies Kalle Kekomäki kommentoi eilen ulkomaalaisten tekemiä seksuaalirikoksia ja tuli samalla nostattaneeksi somemyrskyn Twitterissä.

– Varovaisesti uskaltaisin hatusta väittää, etteivät ulkomaalaiset raiskaajamme olleet tullessaan raiskaajia. Voimme myös mennä itseemme sen suhteen mitä valuvikoja yhteiskunnassamme on, jotka ovat mahdollistaneet nämä järkyttävät tapahtumat, Kekomäki kirjoitti.

Kekomäen tviitti herätti runsaasti keskustelua ja häneltä tivattiin pian myös tarkennuksia kirjoitukseensa. Moni tulkitsi tviitin niin, että virkamies sysää vastuuta seksuaalirikoksista tekijöiltä yhteiskunnan niskaan. Tämän hän kiisti.

Kekomäki selitti, että muun muassa pitkät käsittelyajat, mahdollisuus lukuisiin uusintahakemuksiin ja palautusten jumitus ovat valuvikoja, jotka tarjonneet liikaa tilaisuuksia syyllistyä rikoksiin. Kaikkiin esiettyihin kysymyksiin Kekomäki ei kuitenkaan ole vastannut.

– Ketä tarkoitat tässä "meillä"? Itseäsi, sisäministeriön johtoa, koko hallitusta, eduskuntaa, Suomen kansaa vai ihmiskuntaa? Ja miten korjaat ne valuviat? Kiitos vastauksesta, toimittaja Matti Virtanen kysyi saamatta vastausta.

Osa kommentoijista on myös Kekomäen puolella, kuten ihmisoikeusjuristi Merja Pentikäinen, jonka mielestä Kekomäki nosti esiin tärkeän kysymyksen.

Tänään Kekomäki julkaisi tviitin, jossa hän pyysi sanavalintojaan anteeksi.

– Tarkoitukseni eilisessä twiitissäni ei ollut siirtää vastuuta iljettävän teon tekijöiltä yhteiskunnalle, vaan saada pohtimaan mahdollistavia seikkoja näille teoille - tekijä on yksin vastuussa. Epäonnistuin tässä pahasti. Pyydän nöyrästi anteeksi moniselitteisiä sanavalintojani, Kekomäki kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat