KOP:n entistä johtoa syytteeseen

KOP:n entinen johto joutuu syytteeseen arvopaperimarkkinalain vastaisesta toiminnasta 1994 Kansallisannin yhteydessä. Helsingin kaupunginviskaali Harri Ilander on päättänyt syyttää pankin silloisia johtokunnan jäseniä arvopaperimarkkinarikoksesta ja silloisia hallintoneuvoston puheenjohtajia arvopaperimarkkinarikkomuksesta.

Rikoksesta voi seurata sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi. Rikkomuksesta selviää sakoilla. Syytteet liittyvät vuoden 1994 Kansallisantiin ja koskevat silloista pääjohtajaa Pertti Voutilaista, talousjohtaja Tuula Nordlundia, talletuspankista vastannutta Veikko Ylitaloa, hallintojohtaja Pentti Rissasta, kiinteistöliiketoiminnasta vastannutta Arvo Tuonosta, suurasiakkaista vastannutta Kari Jordania sekä hallintoneuvoston puheenjohtajaa Tauno Matomäkeä ja varapuheenjohtajaa Yrjö Niskasta.

Syytehakemuksen mukaan Voutilainen on KOP:n pääjohtajana ja johtokunnan puheenjohtajana tahallaan markkinoinut arvopapereita harhaanjohtavasti. Syyttäjän mukaan Voutilainen on antanut ymmärtää, että eräät suuromistajat olisivat jo ennen annin alkamista sitoutuneet merkitsemään annista yli puolet eli yli miljardi markkaa, vaikka näin ei ollut tapahtunut.

Vetoamalla suursijoittajien mukaantuloon piensijoittajia houkuteltiin osallistumaan antiin. Lisäksi syyttäjä katsoo, että Voutilainen sekä johtokunnan jäsenet Nordlund, Ylitalo, Rissanen, Tuononen ja Jordan ovat tahallaan hankkineet arvopapereita hyvän tavan vastaisesti muuttamalla piensijoittajien merkintätoimeksiantoja merkinnöiksi jo 14.11, vaikka "vastoin markkinointia suursijoittajat olivat antaneet merkintätoimeksiantoja/merkintöjä vain 236 miljoonan markan arvosta, eikä minkäänlaisia sitoumuksia lisämerkinnästä ollut".

Suuromistajat eivät aikoneet täyttää lupauksiaan

Syyttäjä katsoo, että Nordlund, Ylitalo, Rissanen, Tuononen ja Jordan ovat myös laiminlyöneet tiedotusvelvollisuuden. He eivät ole ajoissa julkistaneet, ettei kyseisiä suuromistajien merkintävaltuuksia ollut niin paljon kuin julkisuudessa annettiin ymmärtää.

Matomäkeä ja Niskasta Ilander aikoo syyttää siitä, etteivät he ajoissa kertoneet, "etteivät kyseiset suuret osakkeenomistajat aio täyttää lupauksiaan merkittävän määrän osalta eivätkä he tule tukemaan annin onnistumista kokonaisuudessaan". Kyseiset osakkeenomistajat ovat Repola ja Pohjola.

KOP:n anti julkistettiin 19. lokakuuta ja se toteutettiin 14.11.-16.12.1994. Anti tuli merkityksi täyteen eli kahteen miljardiin markkaan ilman suuromistajien tukea.

Koppilaisista ainoastaan Voutilainen ja Jordan ovat enää entisen KOP:n, nykyisen Meritan palveluksessa.

Pitkä rikostutkinta

Kansallisanti on ollut rikospoliisin tutkinnassa jo pitkään. Poliisitutkintaa olivat pyytäneet useat eri tahot. Tutkintaa halunneet vaativat poliisia selvittämään, oliko antia markkinoitu virheellisesti ja harhaanjohtavasti.

Moni katsoi, että pankki antoi ymmärtää suurten osakkeenomistajien osallistuneen antiin jo antia markkinoitaessa. Syyttäjän mukaan Voutilainen näin markkinoikin. Kuitenkin annin alkaessa merkintätoimeksiantoja pankin suurilta omistajilta oli vajaat 250 miljoonaa markkaa.

Poliisi tutki myös, olisiko syyskuun 1994 annin valmistelun kanssa samaan aikaan tapahtuneista fuusioneuvotteluista pitänyt tiedottaa. Lisäksi poliisin haluttiin selvittävän, annettiinko osakeannin markkinoinnissa oikeaa tietoa pankin taloudellisesta tilanteesta.

Ilanderin KOP:n johtoa kohtaan nostamassa syytteessä ei puututa fuusiosuunnitelmiin eikä pankin taloudellisesta tilasta annetun tiedon oikeellisuuteen. Syytettä käsitellään oikeudessa 14. marraskuuta.

Syytteillä ei vaikutusta antiin eikä fuusioon

KOP:n entistä johtoa vastaan nostettu syyte perustuu pankin vuoden 1994 antiin osallistuneiden piensijoittajien nostamaan siviilikanteeseen, jossa pankilta vaadittiin vahingonkorvausta. Itse antiin ja Merita-fuusioon ei oikeudenkäynneillä ole vaikutusta, mutta Merita voi pahimmassa tapauksessa joutua maksamaan vahingonkorvauksia jopa satoja miljoonia markkoja.

Vuoden 1994 keväällä piensijoittajien nostamassa siviilikanteessa vaaditaan korvauksia osakkeen arvonlaskusta tai vaihtoehtoisesti annin mitätöimistä. Korvauksia vaatineita piensijoittajia on muuta kymmenen.

Asianajaja Ari Huhtamäen mukaan korvausta vaatineiden piensijoittajien lukumäärä kuitenkin kasvoi ja heitä on tällä haavaa noin 70 henkilöä. Piensijoittajien osuus vuoden 1994 KOP-annissa oli noin 1,2 miljardia markkaa. Huhtamäen mukaan näiden tappiot tämä hetkisellä kurssitasolla nousevat noin 500-600 miljoonaan markkaan, ja korkoineen korvaus nousisi hänen laskujen mukaan 750 miljoonaan markkaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat