Mainos

Kongon presidentti määräsi tulitauon

Kongon kansantasavallan presidentti Pascal Lissouba määräsi tänään joukkonsa yksipuoliseen tulitaukoon. Tulitauko astui hänen mukaansa voimaan välittömästi.

Presidentin ilmoitus tuli vähän sen jälkeen, kun maan entinen presidentti Denis Sassou Nguesso oli antanut ymmärtää pitävänsä tulitaukoa mahdollisena, jos armeija lopettaa Nguesson hallussa olevien Brazzavillen alueiden pommittamisen. Aiemmin Nguesso oli sanonut, ettei hän hyväksy tulitaukoa ennen kuin presidentti myöntää olevansa syypää taistelujen alkamiseen viime viikolla.

Silminnäkijöiden mukaan presidentin virka-asunnon läheltä kuului laukausten ääniä tulitaukoilmoituksen jälkeen eikä tulitauon pitävyydestä ollut varmuutta.

Lissouba pyysi toiselta Kongolta anteeksi

Lissouba pyysi myös radiossa Kongon demokraattiselta tasavallalta anteeksi kranaatin ampumista naapurimaan pääkaupunkiin Kinshasaan maanantaina. Hän lupasi korvata vahingot ja palauttaa hyvät suhteet toiseen Kongoon niin pian kuin mahdollista.

Ranska päätti tänään lähettää 400 sotilasta lisää Brazzavilleen ranskalaisten evakuoimiseksi maasta. Viranomaiset ovat painottaneet, että joukkojen tehtävänä on pelkästään suojella ja evakuoida ulkomaalaisia, ei osallistua taisteluihin.

Kongon sisällissota alkoi viime viikolla, kun armeija hyökkäsi Nguesson kotiin aikeinaan riisua tämän joukot aseista ennen kuun lopun presidentinvaaleja. Ranskan armeijan evakuoimat ranskalaiset vertasivat tänään Brazzavillea Libanonin sisällissodan aikaiseen Beirutiin. Heidän mukaansa kaupungissa oli käynnissä täysi teurastus.

Taisteluiden vaatimista uhreista ei ole saatu luotettavia tietoja, koska rajut yhteenotot ovat estäneet avustusjärjestöjen toiminnan. Silminnäkijöiden mukaan ruumiita lojui kaduilla sekä keskustassa että esikaupungeissa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.