Mainos

Kone myi Sisun

Hissien ja kuormauslaitteiden valmistaja Kone on myynyt kuorma-autovalmistaja Sisu Auton suomalaiselle sijoittajaryhmälle ja Sisun toimivalle johdolle. Kone jää yrityksen vähemmistöomistajaksi alle 20 prosentin osuudella. Kauppahintaa ei julkistettu yhteisestä sopimuksesta.

Kone Cargotecin varatoimitusjohtaja Kari Heinistö kertoi, että Sisusta oli myös muita kiinnostuneita ulkomaita myöten, mutta yhtiölle haluttiin löytää "kunnon koti". Sijoittajaryhmän takaa löytyy joukko kuljetusalan ammattilaisia. Sisun toimitusjohtajan Nils Hagmanin mukaan ensi kertaa sitten 1990-luvun alun Sisulla on omistaja, jolle järeiden kuorma-autojen valmistus on pääbisnestä.

-Nyt meillä on omistajat, jotka haluavat omistaa ja kehittää yhtiötä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Vantaalla. Heinistön mukaan Kone ei ollut alun alkaenkaan sulkenut pois jääntiä vähemmistöomistajaksi, jos se oli hyvän kodin löytämisen ehto. Hänen mukaansa Sisusta saatiin kunnon hinta, mutta toisaalta Sisuun jätettiin sen verran paukkuja, että se voi jatkaa uskottavasti eteenpäin.

-Yhtiö ei pääse historiastaan, hän myönsi. Sisu Auto on tehnyt vuositolkulla tappioita. Myös viime vuosi on tappiollinen, vaikka loppuvuosi tuotti liikevoittoa. Kone antoi myös viime vuonna konserniavustusta Sisulle. Perinteet olivat kunniassa, kun Sisun omistus pistettiin uusiksi.

Viime yönä perustettu omistusyhtiö on Suomen Autoteollisuus. Sama nimi oli käytössä, kun sisujen valmistus alkoi vuonna 1931.

Sijoittajaryhmälle tulee yhtiöstä noin 60 prosenttia. Autoteollisuuden hallituksen puheenjohtajaksi nousseella Rolf Saxbergillä on takanaan pitkä ura muiden muassa huolintatoiminnassa. Mukana ryhmässä ovat myös kuorma-autojen lavoja ja perävaunuja valmistava Jyki Group sekä linja-autojen koreja valmistaneen Carruksen luoja Ilmari Mustonen.

Carrus siirtyi ruotsalaiselle Volvolle. Sen toiminta Suomessa on ajettu alas. Mukana ryhmässä ovat myös kuljetusyhtiö John Nurmisen omistaja Juha Nurminen sekä Lars-Olof Staffans ja Henri Juva.

Toimitusjohtaja Hagmanin mukaan näkymät alkaneelle vuodelle ovat hyvät. Käänne tapahtui jo viime vuoden lopulla. Alkuvuotta on hieman varjostanut epävarmuus omistajasta.

Sisu Auton liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa on runsaat 500 työntekijää.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 05.03.)

(Talousuutiset 05.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.