Kommentti: SM-liigan finaaleissa odotetaan nyt voimakasta järistystä – mutta tuleeko sitä koskaan?

TPS:n maalia edelsi kova vyörytys:"Siellä on nyt mietintämyssyt syvällä päässä" 8:20
TPS:n maalia edelsi kova vyörytys: "Siellä on nyt mietintämyssyt syvällä päässä"

Jääkiekon SM-liigan finaalisarja jatkuu tänään torstaina Tampereella. TPS pitkitti sarjaa, kun se voitti tiistain neljännen finaalin Elmeri Erosen maalilla 1–0. Nyt odotusarvot ovat tapissa - erityisesti yhden osapuolen kohdalla, kirjoittaa MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen.

Faktat faktoina. Tiistain finaali oli ensimmäisen ja toisen erän osalta kammottava kiekko-ottelu. Unettavaa, hengetöntä nyhjäämistä, ilman pienintäkään liekin siementä.

On kuitenkin ymmärrettävää, miksi näin kävi.

Toinen peli kahden ja kolmas peli neljän päivän sisään. Siihen päälle raju henkinen vuoristorata ja tilanne, joka laittoi molemmat seurat ankaraan testiin.

Tapparan maanantainen voitto tiesi sitä, että kirvesrinnat olivat yhtäkkiä jo katkaisupaikan äärellä. Voitolla mestaruus ja kausi pakettiin.

Samalla takaraivossa kummitteli ajatus siitä, että ”eihän tässä mitään hätää ole”. Kolme edellä ja peli rullaa.

TPS:llä kaikki oli hyvin yksinkertaista. Voitto tai kuolema. Mitään hävittävää ei ole.

Se näkyi henkisessä tilassa.

TPS oli läsnä, Tappara ei. Kirvesrinnoilta nähtiin kevään selkeästi heikoin suoritus.

Siitä huolimatta se meinasi voittaa. Peli olisi ollut aivan toinen, jos Waltteri Merelä olisi käyttänyt tuhannen taalan paikkansa.

Sen jälkeen TPS naulasi paljon heppoisemmalta paikalta.

Keskiviikon huilipäivä voi tehdä ihmeitä isolle kuvalle.

***

Koko kevään ajan on odoteltu sitä hetkeä, kun Tappara räväyttää ja lyö kaasun pohjaan. Toki. Joku voi puhua siitä, onko Tappara jo lyönyt kaasun pohjaan ja pistänyt parastaan pöytään.

On itsekriittisesti tutkittava sitä, ovatko odotusarvot liian korkealla. Vaaditaanko Tapparalta liikoja? Eikö mikään riitä?

Fakta on kuitenkin se, että Tappara on ollut ja on yhä tämän kevään paras liigajoukkue. Se on vastannut joka kerta haasteeseen, mikä sen eteen on tullut.

Ei sovi unohtaa Tapparaan liittyvää käsittämätöntä faktaa. Se on hävinnyt viimeksi kaksi ottelua putkeen marras-joulukuun vaihteessa. Sen jälkeen se on joka kerta noussut takajaloilleen heikomman esityksen jälkeen.

Mitään muuta kuin samaa ei voi nytkään odottaa.

Tappara käy yhä omaa sotaansa siitä, kuinka paljon se laittaa jalkaa kaasulle ja kuinka paljon se voi ottaa riskejä. TPS säväytti tiistain finaalin kolmannessa erässä, kun se painoi miettimättä menemään. Vahva, päättäväinen kiekkokontrolli näkyi väkevänä hyökkäyspään paineena. Se tuotti lopulta tulosta.

Sherlockmainen kysymys on se, miksi Tappara ei paina jalkaa kaasulle ja hyödynnä sen hurjaa hyökkäysarsenaaliaan? Vastaus on tiivistettynä hyvin yksinkertainen. Peli on aina suhteessa vastustajaan ja Tappara tietää TPS:n vaarallisuuden. TPS osaa rokottaa, jos sille antaa liian helppoja saumoja.

Tapparan menestysresepti rakentuu vahvasta kollektiivin voimasta.

***

Minuuteissa loppuunmyyty Nokia Arena odottaa, että Tappara laittaa pisteen i:n päälle. Kirvesrintojen yhteisö hamuaa kotijuhlia – Suomi-kiekon uudessa pyhätössä. Sitä varten kaava on selvä.

Tapparan on otettava enemmän riskejä ja sen pitää saada pitkiä hyökkäyksiä TPS:n päätyyn. Tiistain ottelussa TPS pääsi varsin vähällä. Se ei joutunut rikkomaan kertaakaan. Täten Anton Levtchit ja kumppanit eivät päässeet pistämään putiikkia pystyyn.

Tapparan pitää pakottaa TPS kierteeseen. TPS on kuitenkin, edelleen, pakkoraossa, valtavassa painetilanteessa. Mikä siihen on pahinta myrkkyä? Horjuttaminen.

Miten se onnistuu? Paineella, raa’alla luistelu- ja kamppailutyöllä. Tyylillä, mikä on tuonut Tapparalle jo kolme kiinnitystä.

Torstain ottelun ylle voi luoda kovia odotusarvoja. Ei olisi mitenkään yllättävää, jos Tappara löisi kauden hurjimman näytöksen pöytään.

Sillä mestaruuden varmistaminen olisi täysin ansaittua. Jos mestaruus olisi ratkennut tiistain heppoisella esityksellä, olisi loppuhuipennuksesta jäänyt valju maku suuhun.

Nyt odotusarvona on jymypaukku. Tapparan todellisen voiman näytös.

Mutta tuleeko sitä?

Siinäpä visainen pähkinä torstai-illalle ratkottavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat