Mainos

Kommentti MTV Uutisten vaaliselvityksestä: Niinistön etumatka suoraan valintaan on tuhti, mutta kestääkö se?

Peräti 71 prosenttia suomalaisista sanoo, että voisi äänestää valitsijayhdistyksen ehdokasta, istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä, kertoo MTV Uutisten tuore kysely. Lukema on samaa tasoa kuin Niinistön nauttima gallup-suosio sekä Ylen että Helsingin Sanomien mittauksissa. Eli onko presidenttipeli jo pelattu?

MTV Uutisten Kantar TNS:llä teettämä kyselytutkimus lähestyy ehdokkaiden kannatusta hieman toisesta näkökulmasta kuin perinteiset kannatusmittaukset. Nyt kysyttiin sitä, keitä kaikkia ehdokkaista äänestäjät voisivat kuvitella äänestävänsä. Ja myös sitä, keitä ehdokkaita äänestäjät eivät missään tapauksessa voisi kuvitella äänestävänsä.

Tällainen mittaus antaa vaalien asetelmasta hieman monisyisemmän kuvan kuin pelkkä kannatusgallup. Se kertoo kunkin ehdokkaan kannatuspotentiaalista. On erittäin kiinnostavaa, että Niinistön kannatuspotentiaali on yhtä suuri kuin hänen kannatuksensa – joka siis on tullut esille HS:n ja Ylen mittauksissa.

Vaalikamppailun kahden viimeisen viikon ratkaiseva kysymys onkin se, miten kukin ehdokas saa oman kannatuspotentiaalinsa muutettua ääniksi. Se ratkaisee, tuleeko vaaleissa toista kierrosta vai ei.

Alkaako puolueuskollisuus sittenkin vaikuttaa?

Sauli Niinistön etumatka on hurja, mutta MTV Uutisten kysely osoittaa, ettei toinen kierros silti ole mahdottomuus. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että kaikki ne, jotka ilmoittavat voivansa äänestää Niinistöä, näin myös tekevät. Alkaako puolueuskollisuus sittenkin vaikuttaa? Jättääkö joku äänestämättä, koska ennakkosuosikki on niin selvä?

Oheisessa grafiikassa kaikkien ehdokkaan lukemat, kun kansalaisilta on kysytty, keitä ehdokkaista he voisivat kuvitella äänestävänsä:

Myös vihreiden Pekka Haaviston kannatuspotentiaalilukema on huomattava, sillä 32 prosenttia suomalaisista ilmoittaa, että voisi kuvitella äänestävänsä Haavistoa. Loput ehdokkaat ovat varsin etäällä Haavistostakin, aika tiiviissä nipussa. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari on kolmantena; 14 prosenttia suomalaisista voisi kuvitella äänestävänsä häntä.

Huhtasaaren mahdollisuuksia kannatuspotentiaalinsa täysimääräisessä hyödyntämisessä saattaa heikentää valitsijayhdistyksen Paavo Väyrysen ehdokkuus – ja päinvastoin. Ristiintaulukointi osoittaa, että huomattavan suuri joukko, yli 42 prosenttia niistä, jotka voisivat äänestää Huhtasaarta, voisivat äänestää myös Väyrystä. Ja niistä, jotka voisivat äänestää Väyrystä, 48 prosenttia ilmoittaa voivansa äänestää myös Huhtasaarta.

Huhtasaarta ja Väyrystä yhdistää myös se, että he ovat ehdokkaita, joita huomattavan suuri osa äänestäjistä ei voisi kuvitella äänestävänsä. Kaikkien ehdokkaiden lukemat oheisessa taulukossa:

Vanhanenkin nostaa päätään

Myös keskustan Matti Vanhasen nimi nousee esiin MTV Uutisten kyselyssä. Hän nimittäin sijoittuu kolmanneksi, kun suomalaisilta on kysytty, kuinka hyviä eri ehdokkaat olisivat tasavallan presidentiksi.

Kaikkien ehdokkaiden lukemat löytyvät oheisesta taulukosta:

Tässäkin Sauli Niinistö on omilla kymmenluvuillaan ja Pekka Haavisto kakkosena, mutta Vanhanen on selvä kolmonen – ennen Huhtasaarta, vasemmistoliiton Merja Kyllöstä, Rkp:n Nils Torvaldsia, Väyrystä ja Sdp:n Tuula Haataista.

Summa summarum: Presidentinvaaleissa on kuin onkin vielä jännitystä jäljellä.

Tulevina päivinä MTV Uutiset kertoo lisää tuloksia suuresta vaaliselvityksestään, jonka sille toteutti Kantar TNS 5.-11. tammikuuta. Puntarissa ovat muun muassa ehdokkaiden ominaisuudet sekä se, miten yhden ehdokkaan gallup-ylivoima voi vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen.

Kaiken kaikkiaan kyselyyn haastateltiin internet-paneelissa 1030 suomalaista, ja se edustaa 18-74-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

14:18

1:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.