Mainos

Kommentti: Miksi ihmeessä sisäministeri Orpo ei kelpaa hallituksen turvallisuuspolitiikan ytimeen?

Kun viikonloppuna seurasi pakolaiskriisin kärjistymistä, heräsi myös yksi kotimaan politiikkaan liittyvä kysymys: miksi ihmeessä sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei ole hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan (Utva) jäsen? Kyseessä on Suomen turvallisuuspolitiikan ydinjoukko.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), puheenjohtaja

Ulkoasiainministeri Timo Soini (ps.)

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.)

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.)
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.)
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.)
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.)

Yllä oleva lista on hallituksen tärkeimmän ministerivaliokunnan kokoonpano.

Listassa ei ole kuin yksi valuvika, joka pistää näin aikoina silmään. Miksi siellä ei ole sisäministeri Petteri Orpon nimeä?

Syy on tietenkin selvä: nimeä ei ole, koska Orpo ei ole  ministerivaliokunnan jäsen.

Miksi ei? Se onkin jo kimurantti kysymys, johon kaipaisi vastausta.

Orpo vastaa sisäministerinä paitsi sisäisestä turvallisuudesta, myös rajoista. Rajavartiolaitos kuuluu Orpon vastuualueeseen. Samoin esimerkiksi terrorismin seuranta yms. Pakolaiskriisissä Orpo on Suomen näkyvimpiä edustajia kotimaassa ja Euroopassa. Viimeksi tänään Orpo totesi Verkkouutisten haastattelussa, että Suomi voi joutua sulkemaan rajansa, jos pakolaiskriisi kärjistyy entisestään.

Utvan kokouksiin Orpo kutsutaan vain tapauskohtaisesti eli hänet kutsutaan paikalle, kun se katsotaan tarpeelliseksi.

Se on mielenkiintoista, sillä valtioneuvoston nettisivujen mukaan ”hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta valmistelee tärkeät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä Suomen ulkosuhteita koskevat asiat, näihin liittyvät tärkeät sisäisen turvallisuuden asiat sekä tärkeät kokonaismaanpuolustusta koskevat asiat. Ministerivaliokunta kokoontuu käytännössä yhdessä tasavallan presidentin kanssa, jolloin kokousta kutsutaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteiseksi kokoukseksi.”

Kokoomus on katsonut viisaammaksi pitää valiokunnassa esimerkiksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakkaa kuin Orpoa.

Kyse on tietenkin puolueiden paikanjaosta. Kokoomuksella on kaksi paikkaa, kuten perussuomalaisillakin. Kepulla paikkoja on kolme: Sipilän  lisäksi valiokunnassa istuu maatalous ja ympäristöministeri (!) Kimmo Tiilikainen ja elinkeinoministeri (!) Olli Rehn.

Mutta Suomen sisäministerillä ei kokoonpanoon ole asiaa.

Edellishallituksessa tämä ei ollut ongelma, koska sisäministerinä oli kristillisten Päivi Räsänen. Hallitusryhmien puheenjohtajille paikka tulee automaattisesti.

Mutta tähän loppuun avoin kysymys pääministeri Sipilälle:

Olisiko ihan koko maan kannalta viisasta istuttaa sisäministerikin valiokunnan jäseneksi? Maallikosta tuntuu, että hänellä voisi olla enemmän annettavaa kuin maatalous/ympäristöministerillä tai elinkeinoministerillä. Ja voisi kokoomuksen puheenjohtaja Stubbkin miettiä, kumpaa siellä enemmän tarvitaan: Toivakkaa vai Orpoa?

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.