Kommentti: Ensimmäinen vaaliväittely oli kuin Twitterin laskeutuminen tosielämään – Bidenin ja Trumpin kohtaamisessa hävisivät äänestäjät

8:13
Katso videolta MTV:n kirjeenvaihtajan ja vaalitoimittajan analyysi kaoottisesta väittelystä!

Yhdysvaltojen presidentinvaalien ensimmäinen vaaliväittely meni kaoottiseksi kukkotappeluksi, josta oli vaikea saada tolkkua. Väittelyn häviäjä on amerikkalainen äänestäjä, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen.

Neljä vuotta sitten demokraattipuolueen ehdokas Hillary Clinton toteutti silloisen ensimmäisen naisen Michelle Obaman oppia. 

– When they go low, we go high, Obama sanoi.

Eli kun he käyttäytyvät huonosti, me käyttäydymme paremmin, lauseen voisi suomentaa. Obaman opilla yritettiin tehdä eroa törkysuisen Donald Trumpin ja perinteisen ehdokkaan Hillary Clintonin välille.

Bidenkin pelasi likaisesti

Neljä vuotta myöhemmin demokraattipuolueen ehdokas on Joe Biden. Ja ensimmäinen väittely osoitti, että hän ei sievistele. 

Donald Trump haukkui väittelyssä useaan kertaan Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin. Mutta Joe Biden itse nosti eräässä kohdassa esiin vuonna 2015 kuolleen poikansa Beau Bidenin.

Presidentti Trump esiintyi totutun kaoottisesti, ja onnistui ovelasti väistämään useita hänelle osoitettuja hankalia kysymyksiä. Koko puolitoistatuntisen väittelyn ajan Trump yritti horjuttaa Bidenia puhumalla entisen varapresidentin päälle.

Biden vastasi samalla mitalla, ja ajoittain väittely ajautui suoranaiseksi huutokilpailuksi, josta edes moderaattori Chris Wallacen oli vaikea saada tolkkua.

Uutisaamun juontajan Ivan Puopolon sanoin: aivan kuin Twitter olisi laskeutunut tosielämään.

Trumpilla on kiire

Väittelystä ei voittajia löytynyt. Häviäjä sen sijaan on amerikkalainen äänestäjä. Ehdokkaiden poliittisista linjaeroista oli hankala saada tolkkua, kun keskustelu aihe toisensa jälkeen ajautui huutomyrskyksi.

Ainoastaan ilmastonmuutoksesta keskusteltaessa ehdokkaat antoivat toisilleen tilaa. Trump onnistui perustelemaan yllättävän uskottavasti, miksi hänen hallintonsa on löysentänyt ympäristömääräyksiä. Biden taas sai rauhassa kertoa, kuinka hän rakentaisi ilmasto-ohjelmaansa.

Mutta ilmastonmuutoksella ei koronapandemian, levottomuuksien ja sakkaavan talouden keskellä voiteta vaaleja. Eikä tällä väittelyllä ainakaan ensituntumalta tunnu olevan vaikutusta kannatuslukuihin.

Ensimmäisiä luotettavia merkkejä väittelyn vaikutuksista voidaan nähdä vasta ensi viikon puolella. Mutta esimerkiksi neljä vuotta sitten väittelyt heiluttivat kannatuslukuja erittäin vähän, ja sekin vaikutus suli lopulta pois.

Sekava väittely saattaa hyödyttää enemmän Joe Bidenia kuin Donald Trumpia. Bidenilla on noin seitsemän prosenttiyksikön kannatusero kansallisten mielipidemittausten keskiarvolla mitattuna. Lisäksi Biden johtaa miltei kaikissa keskeisissä vaa'ankieliosavaltioissa, joissa vaalit ratkaistaan.

Trump ei voi enää luottaa siihen, että Biden möhlisi kahdessa jäljellä olevassa tv-väittelyssä. Vaalien loppusuorasta tulee huima näytös, josta lokakuun yllätyksiä ei varmasti puutu. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja