Kommentti: Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi ovat ongelmia seuroilleen – argentiinalaisen on pakko seurata Juventus-tähden esimerkkiä

Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon kohtaaminen tiistai-iltana Barcelonan ja Juventuksen välisessä Mestarien liigan ottelussa on tätä nykyä harvinainen ja varmuudella yksi viimeisistä. Missä jalkapallomaailman huippua yli kymmenen vuotta hallinnut kaksikko menee juuri nyt, pohtii MTV Urheilun Anssi Shemeikka.

MAINOS

Mestarien liiga suorana C Moressa

C More näyttää suorana lähetyksenä joka ikisen Mestarien liigan, Eurooppa-liigan ja La Ligan ottelun!

C Moren sivulle pääset tästä

Ronaldo, 35, teki kaksi vuotta sitten sen, mitä Messi, 33, yritti tänä syksynä. Portugalilainen haistoi Real Madridin dynastian lähestyvän viimeistä vaihettaan ja lisäsi valkoiseen pelinuttuun mustat raidat.

Messikin aavisti Barcelonan, sellaisena kuin sen tunnemme, olevan tiensä päässä. Eikä pelkästään aavistanut, argentiinalainen koki sen itse Bayern Münchenin nöyryyttävässä käsittelyssä.

Barcelona-johto taisteli Messin lähtöä vastaan vesikauhuisen koiran tavoin. Ja onnistui. Messi ei halunnut päättää yhteistä taivalta elämänsä rakkaden kanssa raastuvassa ja päätti jäädä seuraan. Seuraukset ovat näkyneet. Kirppu ei ole enää läsnä.

Messi pystyy yhä hakeutumaan maalipaikkoihin. Viimeistelystä vain on kadonnut tuttu tehokkuus ja kylmyys.

Ikävä Luis Suarezia kohtaan paistaa läpi. Kombinaatiot nykyisten pelitovereiden kanssa ovat väkinäisiä, määrältään vähäisiä ja helposti luettavia.

Samaan aikaan Ronaldo on juhlinut Serie A:n voittoa kahdesti. Messi tuskin voi tiistaina välttyä ajatukselta, mitä kevään 2019 katastrofimaisen Anfieldin pettymyksen tai syksyn Bayern München -lahtauksen tilalla olisi voinut olla.

Ronaldon ja Messin ikävuodet tarkoittaisivat monelle jalkapalloilijalle jo kierrosten vähittäistä pudottamista. Kaksikolla on kuitenkin yhä ja tulevaisuudessa annettavaa tietyin reunaehdoin. Aika vaatii pelaajaprofiileja muokkautumaan.

Tämä koskee erityisesti yhä vapaassa roolissa Barcelonan hyökkäyksessä operoivaa Messiä. Kuluva kausi on sen osoittanut: argentiinalainen ei pysty enää tarjoamaan taloudellisessa anakonda-kuristuksessa olevalla seuralle riittävää vastinetta vapauksistaan ja satumaisesta palkastaan.

Ronaldo aloitti mukautumisen jo vuosia sitten Madridissa. Jatkuvasti kapeammalle sektorille rangaistusalueella asemoituva maaliahmatti viettää uransa viimeisetkin vuodet boksissa metronomin tarkkaa ajoitusta ja puolustajien selustaan kätkeytymistä hyödyntäen.

Mutta mitä tekee Messi? Aivoista jalkoihin kohdistuvien käskyjen toteuttamisessa menee jatkuvasti tuhannesosia kauemmin ja se maksaa. Pelaajalle ja työnantajalle.

Ainutlaatuinen pelinäkemys ja syöttötaito ovat kuitenkin hyödynnettävissä vielä pitkään. Siksi Messin viimeiset vuodet olisikin helppo nähdä keskikentän kasipaikalla, todellisena ja ensimmäisenä Andres Iniestan perijänä. 

Mutta, jos huomioi Messiä ympäröivän ilmaston nyky-Barcelonassa, on vaikeaa nähdä tämän viimeistä ja uutta vaihetta ihailtavan enää Camp Noulla.

Juventus painii Ronaldon suhteen saman ongelman kanssa kuin Barcelona Messin.

Tuotto-panos-suhde ei yksinkertaisesti enää kohtaa. Kauniita maaleja syntyy yhä toisinaan, tärkeitäkin. Kokonaisuus on kuitenkin pakkasella: valtaa ja vapautta kaipaavat poikkeusyksilöt rajoittavat kollektiivia enemmän kuin tuottavat.

Johtaako ikuisille pelinurmille siirtynyt Jumalan käsi Messin ja Ronaldon vielä tulevaisuudessa vastakkain esimerkiksi Manchesterin paikallisottelussa? Kukaan ei tiedä, joten legendojen tapaamisesta tiistai-iltana on syytä nauttia erityisellä huomiolla.

Lue myös:

    Uusimmat