Mainos

Kommentti Berliinin iskuista: Vastapuolen kokovartalokramppi on terroristin toiveuni

1:32

Saksan turvallisuusviranomaiset kompuroivat Berliinin iskujen tutkinnassa. Öykkäripoliitikot aloittivat kampanjoinnin sireenien vielä soidessa.

Ensimmäinen ilta Saksan pääkaupungissa tuhoisan rekkaiskun jälkeen. Tavalliset berliiniläiset eivät salaa järkytystään, vaikka samaan aikaan elämää yritetään jatkaa mahdollisimman normaalisti.

Turvallisuusviranomaiset ja poliitikot yrittävät hampaat irvessä vakuuttaa, että kansalaiset voivat surra ja ottaa osaa rauhassa. Tilanne on hallinnassa.

Mutta kaikki tietävät, että se ei ole. Ja kaikki myös tietävät, että juuri siksi terroristit - keitä he sitten tässä tapauksessa ovatkaan - ovat jo voittaneet yhden ratkaisevan erän.

EU:n mahtivaltion johtoon on iskenyt kokovartalokramppi. Ikävin seurauksin.

Saksan poliisi ja liittovaltion syyttäjä ovat silmittömässä onnistumispaineessa tehneet toistaiseksi ennen muuta raskaita virheitä. Siksi ilmeisesti aseistautunut ja vaarallinen tekijä, tai tekijät, ovat vapaalla jalalla. Jossain.

Miksi väärästä epäillystä huudeltiin heti?

Jo hyvissä ajoin oli syytä epäillä, että lehdissä kiitelty silminnäkijä kadotti rekan kuljettajan ja johdatti poliisin väärän miehen jäljille. Vahingossa tai tahallisesti.

Jo varhain tiistaiaamuna liittovaltion keskusrikospoliisin tutkijat olivat kohtuullisen varmoja, että 23-vuotias pakistanilainen turvapaikanhakija Naved B ei ollut murharekan kuljettaja. Käytännössä mikään todiste ei puhunut sen puolesta, että pääepäilty olisi tekijä.

Nyt poliisin edustajat vakuuttavat – kokovartalokrampissa – että pahasti takapakkia ottaneelta tutkinnalta on odotettavissa nopeita tuloksia. Vihjeitä ja todistusaineistoa on kuulemma kosolti.

Kadunmiehellä ja -naisella on hyvä syy kysyä: Miksi tätä aineistoa ei käyty heti läpi huolellisesti? Miksi hutera "onnistuminen" piti huutaa niin nopeasti ilmoille?

Poliitikot rojahtivat rähmälleen vähintään yhtä nopeasti kuin turvallisuusviranomaiset.

"Merkelin uhreja"

Liittokansleri Angela Merkelin oikeistounionin baijerilainen öykkärisiipi peräänkuulutti Saksan pakolaispolitiikan ja sisäisen turvallisuuden täysremonttia jo ennen poliisin ensimmisiä hätiköityjä tietoja iskuillan tapahtumista ja tekijöistä.

Sisäisesti riitainen, mutta silti kannatustaan kasvattava Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) laittoi heti kaikki kovaäänisimmät torvensa soimaan erityisesti sosiaalisessa mediassa. Uhreista tuli Merkelin uhreja alta aikayksikön.

Oikeusvaltiolta peräänkuulutettiin voimakkaita ja nopeita toimia, vaikka vielä ei ollut mitään tietoa, mihin tai keihin mahdolliset toimet pitäisi kohdistaa.

Mutta myös Saksan hallitus oli vaarallisessa etunojassa, neljättä kanslerikautta tavoitteleva Merkel muiden mukana.

Kohti vaalitappiota ajelehtivan oikeistojohtajan oli pakko sanoa, että erityisen kirvelevää koko Saksalle olisi, jos ainakin 12 ihmistä murhannut rekan kuljettaja osoittautuisi turvapaikanhakijaksi.

Viesti oli selvä. Otetta kiristetään. Kävi miten kävi. Äänestäjät vaativat sitä. Heitä lietsotaan vaatimaan. Ja vaalivoittoon tarvitaan äänestäjiä.

0:40


3:54

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja