Mainos

Kolmen lääkärihelikopterin sijoituspaikka vaihtuu

Lääkärihelikopterit aiotaan sijoittaa pääosin yliopistollisten sairaaloiden läheisyyteen. Ensi vuoden alussa voimaan tuleva uudistus tietää paikkakunnan vaihtoa kolmelle kopterille.

Samalla lentotoiminta siirtyy enintään kahdelle operaattorille. Mahdollista on, että operaattorit tulevat Suomen rajojen ulkopuolelta.

Koko kopteritoiminnan hallinnoinnista vastaa jatkossa viiden sairaanhoitopiirin kesäkuussa perustama Finnhems, joka on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Sairaanhoitopiirit ovat vahvasti hankkeessa mukana siksi, että kopterit liitetään osaksi sairaaloiden ensihoitopalveluja.

Suurin muutos tapahtuu Tampereella, jonne kopterioperointi siirtyy Vaasasta. Siirron myötä Tampereen yliopistollinen sairaala saa päivystävän ensihoitolääkärin. Itä-Suomessa kopterin kotikenttä vaihtuu Joroisista Kuopioon.

Lapissa tilanne on osin auki, koska maan kuudesta kopterista Aslak on ainoa, jonka hoitohenkilöstössä ei ole lääkäriä. Mitä ilmeisimmin kenttä kuitenkin vaihtuu Sodankylästä Rovaniemelle. Loput kolme kopterikenttää säilyvät Turussa, Vantaalla ja Oulussa.

Päätökset sijoituspaikoista ovat vielä auki. Finnhemsin hallituksen puheenjohtaja Jorma Penttinen kuitenkin sanoo, että sairaanhoitopiirit ovat vahvasti näiden kohteiden kannalla.

Operaattorit kilpailevat sijoituspaikoista

Parhaillaan kilpailutetaan lentotoiminnasta vastaavia operaattoreita. Penttisen mukaan toimijoita tulee enintään kaksi, mahdollisesti vain yksi. Useita tarjokkaita on ilmaantunut muista Pohjoismaista ja muualta Euroopasta.

Kopterikalustokin saattaa vaihtua, mikäli valinta osuu uuteen yrittäjään. Kisassa on kuitenkin mukana myös nykyisiä operaattoreita. Kopteritoimintaa nyt pyörittävät alueelliset tukiyhdistykset säilyttävät pitkälle ensi vuoden puolelle jonkinlaisen roolin katkosten välttämiseksi.

- Uudistus vakauttaa ja tuo luotettavuutta. Se takaa valtion rahoituksen, eikä kopteritoiminta ole enää vuotuisten avustusten varassa, kiteyttää Penttinen hyödyt. Ensi vuodelle on varattu lähes 12 miljoonaa euroa.

Hanke taustoittuu paljolti tukiyhdistyksiin, joilla on ollut vaikeuksia rahoituksen hankinnassa ja eräillä myös rahan käytössä. Esimerkiksi Vaasan Pete on seissyt maassa tämän vuoden, kun Raha-automaattiyhdistys lopetti tukiyhdistyksen rahoituksen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.