Kolme tarinaa: Tämän takia sanoin ei Facebookille

Kaikki eivät halua liittyä mukaan sosiaaliseen mediaan. Lue miksi Erkki, Sami ja Timo sanoivat ei Facebookille.

Kaikki ovat siellä. Kukapa enää tietäisi, mitä kavereille kuuluu, kenellä on juhlat tai missä naapuri kävi lomalla, ellei Facebookkia olisi? Mutta miten sitten pärjäävät ne, jotka kieltäytyvät sosiaalisen median palveluista? Kolme miestä kertoo, miksi he eivät ole Facebookissa.

Erkki, 29, ei ole ikinä liittynyt Facebookkiin, sillä palvelun tapa käsitellä ihmisten yksityisyyttä ärsyttää miestä.

– Kaikkea sanomaani ja tekemääni tallennetaan ja tietojani myydään kolmansille osapuolille. En halua, että Facebook omistaa kaiken, mitä teen siellä, mukaan luettuna profiilini ja kaveriverkostoni, Erkki selittää.

Erkillä ei ole mitään tarvetta pitää internetissä yhteyttä ihmisiin, joita hän ei muutenkaan tapaisi.

– Uskon siihen, että kaveripiirit elävät ja muuttuvat sitä mukaa kun ihmiset kasvavat ja muuttuvat. Siksi pidän mieluummin yhteyttä henkilökohtaisesti, esimerkiksi puhelimella tai sähköpostilla niihin, joihin oikeasti haluan pitää yhteyttä. Soittaminen on paljon henkilökohtaisempaa kuin se, että sinut on lisätty sadan muun ihmisen kanssa jollekin geneeriselle listalle, Erkki huomauttaa.

Myös roskan määärä on Erkin mukaan Facebookissa valtava. Turhan informaation seasta ei ole lainkaan helppoa poimia itselle oleellisia asioita.

– Monet kuluttavat Facebookissa aikaa tunteja päivässä selaillen ties mitä linkkejä ja keskusteluntynkiä. Ymmärrän sen, että kaikkeen siihen on helppo jäädä koukkuun, mutta haluan mieluummin käyttää aikani johonkin omasta mielestäni järkevämpään kuin Facebookissa surffailuun, Erkki sanoo.

Facebookkiin kuulumattomuus aiheuttaa Erkille ongelmia äärimmäisen harvoin. Toisinaan kutsu juhliin voi jäädä saapumatta, koska tapahtumat järjestetään nykyään usein vain Facebookin kautta.

– Mutta minulle kyllä monesti myös soitetaan henkilökohtaisesti ja kutsutaan mukaan, ja silloin kun ei soiteta, saan tiedon puolisoni kautta, joka on Facebookissa. Eli sinänsä sekään ei ole mikään ongelma, Erkki sanoo.

Kohtelias muistaa myös Facebookkiin kuulumattomat

Myös Sami, 35, on niin tarkka yksityisyydestään, ettei ole halunnut koskaan liittyä Facebookkiin.

– Hoidan sosiaaliset yhteyteni mieluummin puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Facebook ei ole mielestäni luotettava ympäristö, Sami sanoo.

Sosiaalisen median palvelut eivät miestä kiinnosta, eikä Facebookkiin liittyminen ole koskaan ollut lähelläkään. Nykyään ystävätkään eivät jaksa ihmetellä miehen valintaa.

– Minulta säästyy aikaa, eikä tarvitse hermoilla uusien statuspäivitysten kanssa. Minun ei myöskään tarvitse miettiä, miten voin olla ystävällisesti hyväksymättä sukulaisia Facebook-kavereiksi. Jos joskus minulta on jäänyt kutsu tulematta joihinkin juhliin, niin sitä ei varmaan ongelmaksi voi laskea. Huomioonottava juhlien järjestäjä käyttää myös sähköpostia, jos joku ei kuulu Facebookkiin, Sami muistuttaa.

Timo palasi takaisin Facebookkiin

Timo, 31, erosi Facebookista vuosi sitten, kun miehestä alkoi tuntua, että palvelusta oli tullut jo itseisarvo.

– En pitänyt ajatuksesta, että johonkin pitää kuulua vain sen tähden, että muutkin kuuluvat. Pidin myös statuspäivityksiä turhanpäiväisinä, Timo kertoo.

Päätös jättää Facebook tuntuikin Timosta huojentavalta ja vapauttavalta. Vaikka mies kirjoitti omaan profiiliinsa erittäin harvoin, seurasi hän muiden päivityksiä aktiivisesti.

– Halusin päästä tästä tavasta eroon. Kun erosin Facebookista, oloni olikin hetken aikaa melkein anarkistinen, Timo sanoo.

Kaikki eivät ymmärtäneet Timon päätöstä. Osa ystävistä oli sitä mieltä, että mies putoaa täysin kaiken ulkopuolelle. Vain muutama ystävä piti päätöstä järkevänä. Timoa Facebookista eroaminen ei kaduttanut.

– Ainoa mistä jäin paitsi olivat tapahtumakutsut, mutta niistäkin ystäväni kyllä useasti soittivat, Timo kertoo.

Viime kesänä Timo kuitenkin käänsi kelkkansa ja päätti muuttaa suhtautumistaan sosiaaliseen mediaan.

– Annoin siis Facebookille uuden mahdollisuuden, sillä pidän sosiaalisesta kanssakäymisestä ja sitä Facebook tarjoaa, Timo sanoo.

Nykyään Timo päivittää statustaan ahkerasti ja on alkanut myös nauttia Facebookin käytöstä.

– Yritän ottaa palvelusta täyden ilon irti esittämällä omia näkökantojani asioista, kommunikoimalla ystävieni kanssa chat-palvelussa tai sopimalla tapaamisia. Sosiaalisuus on minusta ihmiselle luontaista ja hyvä asia, mutta älypuhelinta en sentään suostuisi ostamaan, sillä en halua tekniikkaa jatkuvasti ympärilleni, Timo sanoo.

Erkin nimi on muutettu

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Wavebreakmedia ltd.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja