Kolme neljästä suomalaisesta kärsii ientulehduksesta

Plusterveys Oy:n mukaan 64 prosenttia yli 30-vuotiaista suomalaisista kärsii vakavasta iäntulehduksesta, vaikka hygienian luulisi olevan Suomessa huippuluokkaa.

Hammaslääkäri- ja lääkäripalvelu Plusterveys Oy:n mukaan kolme neljästä suomalaisesta sairastaa ientulehdusta, ja peräti 64 prosentilla yli 30-vuotiaista suomalaisista ientulehdus on kehittynyt parodontiitiksi eli hampaan kiinnityskudosten tulehdukseksi

Paradontiitti on kosmeettisen haitan lisäksi myös vaarallista terveydelle – hoitamattomana se altistaa muun muassa sydän- ja verisuonisairauksille, sekä keuhkosairauksille.

Kesäkuussa 2010 päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan parodontiitti on merkittävä kansantauti. Yleisimmin kyseessä on krooninen parodontiitti, joka on väestössä alidiagnosoitu ja jää sen takia osin hoitamatta.

– Iensairaudet ovat todella yleisiä. Hammashoidossa pitäisi panostaa varhaiseen diagnosointiin, jolloin tulehdukset havaittaisiin ajoissa. Siten vakavammilta ja vaikeasti hoidettavilta tulehduksilta vältytään, Käypä hoito -työryhmään kuulunut erikoishammaslääkäri Tiina Varrela PlusTerveys Oy:stä sanoo

Itse huomaat tulehduksen pahanhajuisesta hengityksestä, verenvuodosta ja hampaiden liikkuvuuden lisääntymisestä.

Huolehdi hampaistasi

Pesemällä hampaat kahdesti päivässä ja käymällä säännöllisesti hammaslääkärissä vältyt ikävältä tulehdukselta.

– Pahimmaksi tilanne kehittyy usein silloin, kun säännölliset hammaslääkärikäynnit jätetään väliin. Vastaanotolle tulee välillä asiakkaita, joilla edellisestä hammaslääkärikäynnistä on 10–15 vuotta, kun sopiva väli asiakkaasta riippuen olisi noin vuoden, puolentoista välein.

Hampaiden pesu kahdesti päivässä sekä hammasvälien puhdistaminen iltaisin riittävät kotihoidoksi, mutta niitä ei saisi unohtaa. Jo muutamassa päivässä biofilmi eli plakki kovettuu ja alkaa aiheuttaa tulehdusta paikallisesti.

Kuvat: FutureImageBank.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja