Kolme maailmantähteä loisti Kuortaneen kilpailussa – Suomen olympiajoukkueeseen yksi uusi nimi

Kuortaneella nähtiin lauantaina Suomen yleisurheilukesän kovatasoisin koitos, kun Johannes Vetter teki GP-kilpailuissa uuden kenttäennätyksen keihäänheitossa tuloksella 93,59 ja Daniel Ståhl sekä Kristjan Ceh rikkoivat 70 metrin haamurajan kiekonheitossa.

Suomalaisittain ilahduttavinta oli kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän ennätys 14,41. Hän oli päivän ainoa uusi nimi Tokion olympiakisoihin heinäkuussa lähtevien listaan.

Kävelijöiden lisäksi listalla olivat ennestään Reetta Hurske, Ella Junnila, Annimari Korte, Elmo Lakka, Kristian Pulli, Topi Raitanen ja Senni Salminen. Salminen ei ollut mukana Kuortaneella, Lakan lajia ei ollut kisaohjelmassa.

Naisten kolmiloikan A-raja Tokioon on 14,32. Mäkelän piti ylittää se kesäkuun 29. päivään mennessä päästäkseen Tokioon Salmisen seuraksi.

– Tuntui, että selkä on vähän jumissa. En tiedä, olisinko pystynyt hyppäämään kuin nämä neljä. Nyt on huippufiilis, Mäkelä sanoi.

Olympiakisoihin pääsevät A-rajan rikkojien lisäksi seuraavaksi parhaat kansainvälisen rankingin mukaan. Suomalaisista Sara Kuivisto 800 metrillä oli jo ennen kisoja mitä ilmeisimmin rankingin sisällä, ja Kuortaneella syntynyt uusi oma ennätys 2.00,75 kohensi asemia entisestään.

– Tällainen aika antaa uskoa Tokioon. Vähän harmittaa, ettei tullut Suomen ennätystä. Meinasin huutaa ilkeästi jänikselle, sillä hän jäi eteen tulpaksi eikä siirtynyt sivuun, Kuivisto sanoi. Tuuli Merikoski-Siliuksen SE-aika on 2.00,59, eli eroa sunnuntaina 20-vuotispäiviään viettävään ennätykseen jäi vain 16 sadasosaa.

"Jos tähän pystyy EM-kisoissa, mitali on lähellä"

Suomen ennätystä hätyyteltiin myös hieman yllättäen 100 metrillä. Riku Illukan voittoaika 10,27 jäi vain kuusi sadasosaa Tommi Hartosen muutaman päivän yli 20 vuotta vanhasta ennätyksestä. Myös Samuli Samuelsson juoksi ennätyksekseen ajan 10,27. Illukan aika on myös uusi alle 23-vuotiaiden SE. Ikäluokan EM-kisat alkavat 8. heinäkuuta Tallinnassa.

– Jos tähän pystyy EM-kisoissa, mitali on lähellä. Seuraava kilpailu on Vaasassa maanantaina, Illukka sanoi.

Kuortaneella odotettiin myös 3000 metrin esteitä päämatkanaan pitävän Raitasen ennätystä 1500 metrillä. Hän kuitenkin kaatui alussa, kun joku tuli jaloille.

Kansainvälisesti kovimmat tulokset nähtiin kenttälajeissa. Vetterin tulos rikkoi Aki Parviaisen nimissä olleen kenttäennätyksen 93,09. Samainen miesten keihäänheiton SE-tulos täytti lauantaina 22 vuotta.

– Kiitos kuuluu Kuortaneelle ja keihäänheittoa arvostavalle yleisölle. Eikä jalkakaan vaivannut, se on kunnossa eikä kipeytynyt, Vetter sanoi.

Ståhlin kiekonheiton voittotulos 70,55 on kauden kärkitulos maailmassa. Cehin tulos 70,35 on toiseksi paras tilastoissa.

Lue myös:

    Uusimmat