Mainos

Kolme elinkautisvankia lisää yhtenä päivänä

Eri käräjäoikeudet tuomitsivat maanantaina kolme henkilöä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin murhista. Elinkautisvankien määrä on nyt noussut 150:n kieppeille.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi elinkautisen vaimonsa kuristaneelle miehelle. 44-vuotias Paul Nicklos Bernhard Gagneur tappoi nukkuvan vaimonsa ja pakeni Vietnamiin. Lue lisää jutusta

Hämeenlinnan käräjäoikeus langetti elinkautisen äitinsä surmanneelle 43-vuotiaalle tyttärelle. Minna Marianne Haapala kertoi äitinsä vähätelleen tyttärensä tekemisiä. Lisää jutusta .

Joensuussa elinkautisen sai naistuttavansa surmannut 62-vuotias mies. Pertti Juhani Ryhänen kiisti rikoksen. Lisää jutusta .

Elinkautisvankien määrä on noussut Suomessa nopeasti. Yli sadan noustiin helmikuussa 2004. Vielä 1990-luvun alkupuolella elinkautisvankeja oli 30-40 ja 1970-luvulla alle parikymmentä.

Nyt määrä on rikosseuraamusviraston ylijohtajan Esa Vesterbackan mukaan 150:n kieppeillä.

Henkirikosten määrä ei ole noussut, eikä lainsäädännössä ole tehty muutoksia murhan määritelmässä.

Keskeisin syy on muutos tuomittujen syyntakeisuuden arvioinnissa. Alentuneesti syyntakeista ei tuomita elinkautiseen, vaan määrämittaiseen tuomioon. Melentilatutkimuksissa harvempi tekijä tekijä katsotaan alentuneesti syyntakeiseksi .

Esimerkiksi Hämeenlinnan äidinmurhassa Minna Haapalalla havaittiin mielentilatutkimuksessa persoonallisuushäiriö, mutta se ei ratkaisevasti alentanut hänen syyntakeisuuttaan

Elinkautisesta voi vapautua presidentin armahduksella tai vanki voi hakea vapautusta Helsingin hovioikeudelta istuttuaan vähintään 12 vuotta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.