Kolikkoprinssi Eetu Hyppösen taru muuttui kerjäläisoopperaksi

Se alkoi Image-lehden kannesta ja johti Helsingin käräjäoikeuden istuntosaliin 403.

Vielä 2000-luvun alkupuolella lehdet ihastelivat Eetu Hyppösen liikeideaa: teini-ikäinen ihmelapsi tekisi omaisuuksia myymällä suomalaisia yhden ja kahden sentin kolikoita keräilijöille.

Tänään Eetu Hyppösen, 24, ja hänen isänsä Pauli Hyppösen, 63, asianajajat Olli Santanen ja Matti Nurmela kokoontuivat oikeuden valmisteluistuntoon, jossa selvitettiin kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen laatimaa talousrikossyytetukkua.

Eetu Hyppönen vastaa myöhemmin alkavassa oikeudenkäynnissä 18:aan ja Pauli Hyppönen 19 syytteeseen. Mukana on muun muassa törkeä velallisen petos, törkeä petos ja törkeä velallisen epärehellisyys.

Myös neljä muuta vastaajaa, jotka ovat olleet jollain tavalla mukana vuonna 2005 konkurssiin asetetussa kolikkoyhtiössä, saavat erilaisia syytteitä. Vakavimmillaan syyttäjä vaatii osalle heistä rangaistusta törkeästä rahanpesusta.

Isällä liiketoimintakielto

Syyttäjän mukaan kolikkobisneksen takana toimi liiketoimintakieltoon määrätty Pauli Hyppönen, joka poikansa kanssa käytti todellista määräysvaltaa kolikkokauppaan kytkeytyneissä yhtiöissä.

Hyppöset siirsivät syytteen mukaan ulkomaille velkojien ulottumattomiin puolisen miljoonaa euroa. Näiden rikosten syyttäjä väittää tapahtuneen 2004–2005.

Syyttäjän mukaan yhtiössä häivytettiin rahojen alkuperää muun muassa suurentelemalla kolikkoerien arvoja.

Kolikkojen arvosta riitaa

Eetu Hyppönen on konkurssin jälkeen julkisuudessa sanonut, että yhtiöllä on kolikkoja noin kolmen miljoonan euron arvosta.

Kun syyttäjä nyt käytti kolikkojen keräilyarvoja osoittaakseen esimerkiksi, että Hyppöset olivat salanneet konkurssipesältä 1 400 000 euron arvosta yhden sentin kolikoita, Hyppösten asianajajat esittivät, että niiden arvo on vain 1 050 euroa. Kolikkoja on 105 000 kappaletta, ja ne on viety Luxemburgiin.

Yhtiö teki myös juhlarahoja. Syyttäjä vaatii Hyppösille rangaistusta törkeästä petoksesta, kun nämä lainasivat johtamalleen yritykselle satatuhatta euroa Tintti-hopearahasarjan toteuttamiseen.

Rahoja ei syyttäjän mukaan ollut tarkoitus siihen tarkoitukseen käyttää eikä yhtiöllä edes ollut Tintin tekijänoikeuksien haltijan lupaa rahojen valmistamiseen, vaikka sijoittajille niin väitettiin. Pauli Hyppösen asianajaja sanoi rahojen menneen "maailmalla kuin kuumille kiville".

Kiistivät kaikki syytteet

Hyppösten asianajajat vastasivat, että sijoittajille oli annettu oikeita tietoja ja nämä olivat vain ottaneet riskin. He kiistivät muiden syytettyjen lailla kaikki syytteet.

"Näillä samoilla tiedoilla" Hyppösen mentoriksi lähti myös nuorukaisesta innostunut kauppaneuvos Eero Lehti, huomautti Pauli Hyppösen asianajaja.

Nykyinen kokoomuksen kansanedustaja esiintyi Hyppösen kanssa julkisuudessa kolikkobisneksen alkuaikoina.

Huhtikuun puolivälissä alkavaan pääkäsittelyyn niin kolikkoprinssi kuin hänen isänsäkin tulevat selvittämään asioita henkilökohtaisesti. Syyttäjä tulee vaatimaan Hyppösille ehdotonta vankeusrangaistusta.

Konkurssiin mennyt yritys jätti jälkeensä maksamattomia palkkoja sekä liikehuoneistojen vuokria. Velkoja on yli kaksi miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat