Mainos

Koliikkivauvojen itkulla suuri vaikutus

Koliikkivauvan itku aiheuttaa tuoreen tutkimuksen mukaan perheessä jopa kolme vuotta kestäviä ongelmia. Koliikkivauvojen perheet tarvitsevatkin tukea, jolla selvittäisiin vaikean ajan yli.

Psykologian lisensiaatti Hannele Räihä sanoo perjantaina Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, että Suomessa kärsii vauvan voimakkaasta itkusta eli koliikki-itkusta vuosittain noin 10 000 perhettä. Koliikki alkaa yleensä ennen kahden viikon ikää ja häviää itsestään 3-4 kuukauden iässä.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 200 perheessä vauvan itkun merkitystä perheen vuorovaikutukseen. -Mitä enemmän vauva itkee sitä enemmän perheessä on ongelmia, tiivistää väittelijä työnsä tuloksia. Vanhempien väliseen suhteeseen vauvan itku näyttää vaikuttavan enemmän kuin vanhemman ja vauvan suhteeseen.
Perheissä, joissa vauvalla on vaikea koliikki, on vanhempien vaikea osoittaa toisilleen läheisyyttä, päivittäisten asioiden hoito on vaikeampaa, konflikteja on enemmän ja tunteiden ilmaisu on rajoittuneempaa kuin perheissä, joissa ei ole koliikkia.

Vauvan itkusta aiheutuvia vuorovaikutusongelmia esiintyy perheessä vielä lapsen ollessa vuoden ikäinen. -Lapsen ollessa kolmen vuoden ikäinen, ei eroja koliikkivauvaperheiden ja vertailuperheiden välillä enää havaita, sanoo Räihä. Tutkija pitää koliikki-itkua niin pahana ongelmana, että sen kanssa eläviä perheitä ei tulisi jättää yksin.
-Koliikkivaiva on kasautuva ongelmavyyhti, jossa itkun aiheuttama huoli vauvan voinnista yhdistyy vanhempien väsymykseen ja koettelee näin koko perheen voimavaroja. -Perheet, joissa on koliikkivauva, tarvitsevat tukea, joka on räätälöity juuri heidän tarpeisiinsa, korostaa väittelijä. Virallisena vastaväittäjänä toimii professori Tuula Tamminen ja kustoksena apulaisprofessori Pirkko Niemelä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.